Is de robotisering een bedreiging voor de werkgelegenheid? Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sluit niet uit dat er door technologische ontwikkelingen in de toekomst voor veel mensen geen betaald werk meer is. 

Zelfrijdende auto's en volautomatische melkrobots, ze bestaan al een tijd. De techniek wordt in rap tempo beter, toegankelijker, betrouwbaarder en goedkoper. En: robots zijn nooit ziek en werken 24 uur per dag.

Bedreiging?

Veel arbeid kan straks wellicht door robots of machines worden verricht. Experts zijn het met de minister eens: op de korte termijn vormt het nog geen reële bedreiging voor veel banen, maar op de langere termijn is dat wel zo. Vooral als robots zelfstandig kunnen denken, worden de gevolgen voor de arbeidsmarkt groot.

Asscher spreekt vandaag op een congres in Den Haag over dit onderwerp, georganiseerd door zijn eigen ministerie. Mocht een baanloos leven voor veel burgers op termijn realiteit worden, dan moet ook het fiscaal stelsel op de helling, vindt Asscher. 'Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met de loonbelasting als veel minder mensen werken?'

Arbeidsplaatsen

EenVandaag spreekt met Maarten Dullaert, de directeur van Fuji film. Ondanks de robotisering wist dat bedrijf het aantal arbeidsplaatsen te behouden; en kwam er juist sterker uit.

De Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen stelt dat de Nederlandse overheid enorm achterloopt op het gebied van robotisering. 'De overheid begint er nu pas echt over na te denken. Dat is heel laat en er is geen visie.'

Futuroloog Henny van der Pluijm schreef het boek Rechten en 'Plichten voor Robots'. Hij spreekt van een nieuwe technologische revolutie en is daar niet bang voor. En er is volgens Van der Pluijm nog geen enkele technologische revolutie geweest die banen heeft gekost.