Wilde zwijnen moeten in Nederland massaal worden afgeschoten om te voorkomen dat de Afrikaanse varkenspest hier toeslaat. Jagers willen dat extra middelen worden toegestaan, zoals nachtkijkers en geluidsdempers. Dat stelt directeur Laurens Hoedemaker van de Jagersvereniging.

In België zijn zeer recent drie wilde zwijnen getraceerd die besmet waren met het virus van de Afrikaanse varkenspest. Zo dicht bij Nederland is deze vorm van de varkenspest nog nooit geweest. Bij de vorige uitbraak van de klassieke varkenspest, een soortgelijke ziekte, moesten massaal dieren geruimd worden. De economische schade bedroeg toen maar liefst 2 miljard euro. De varkenshouders zijn dan ook heel alert om te voorkomen dat hun varkens de ziekte krijgen.

Minister houdt het in de gaten

Inmiddels is er overleg geweest tussen de belangenorganisaties van de varkensbranche en minister Carola Schouten van het ministerie van Landbouw. Zij houdt “heel strak de vinger aan de pols.”

Een besmetting zou verschrikkelijk zijn, stelt varkenshouder Johnny Hogenkamp. Hij heeft zijn stallen bijna hermetisch afgesloten om het virus zo goed mogelijk te weren. Voorzitter Ingrid Jansen van de Producenten Organisatie Varkenshouders (POV), het overkoepelende orgaan van deze branche, wil dat de wilde zwijnen ver uit de buurt blijven van de varkensbedrijven. Het maakt haar niet uit hoe: hoge hekken of massaal afschieten.

Jagers vragen meer bevoegdheden

Voor efficiënt afschieten hebben de jagers meer bevoegdheden nodig. Zo pleit Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging, voor ‘bewegingsjacht’. Jagers gaan bij die jachttechniek een gebied binnen en jagen de zwijnen op, in de hoop dat de dieren voor de loop van het jachtgeweer verschijnen. Verder willen ze toestemming krijgen om te werken met geluidsdempers en met nachtapparatuur.

Nu is het zo dat jagers stilletjes in een soort boomhut moeten wachten tot één of meer wilde zwijnen in zicht komen. Na lang wachten wordt een exemplaar afgeschoten. Een tweede keer richten lukt niet omdat de dieren dan al weg zijn. Het gevolg is dat het aantal zwijnen enorm toeneemt.

'Afschieten helpt niet'

Kamerlid Femke Merel van Kooten van de Partij van de Dieren beroept zich op wetenschappelijk onderzoek waaruit compleet iets heel anders blijkt. Zij pleit voor een jachtverbod. Door intensieve jacht op wilde zwijnen werk je verspreiding van die dieren in de hand, redeneert de politica. Tevens krijgen zeugen meer jongen als de populatie in omvang wordt aangetast. Jacht op de dieren werkt dus averechts. Van Kooten is daarom blij met het genomen besluit van België om een jachtverbod in te stellen in de omgeving waar wilde zwijnen met de Afrikaanse varkenspest zijn aangetroffen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.