Geen eigen auto voor de deur, maar een auto delen. Het lijkt een oplossing voor problemen rond het milieu en parkeren. Daarom moet Nederland over 2 jaar 100.000 deelauto's hebben. De vraag is of dit gehaald wordt, want de teller staat net op de helft.

100.000 deelauto's in 2021 is het doel waar zo'n veertig partijen als deelauto-aanbieders en gemeenten naar streven in de Green Deal Autodelen. Eigenlijk had dit doel al in 2018 bereikt moeten zijn, maar dat bleek te ambitieus. De datum is nu verschoven naar 2021. Desondanks is het maar de vraag of ook die datum haalbaar is. De deelauto lijkt namelijk nog niet écht populair; het aantal staat nu namelijk op 51.000 auto's. Wel zijn er volop initiatieven om dat aantal toch te gaan halen.

Autosleutel onder de bloempot

Henry Mentink was een van de eersten die zijn auto deelde. "Ik las in een boek dat je met de energie waarmee een auto wordt geproduceerd één persoon dertig jaar lang kan voeden", vertelt hij. "Kunnen we niet slimmer omgaan met auto's?", vroeg hij zich af. Toen ook zijn auto stuk ging en het huren van zo'n voertuig hem niet beviel, gooide hij het roer om.

Hij besloot met een paar families auto's te gaan delen: "Als ik thuis was legde ik gewoon de sleutel onder een bloempot. Het ging dus om een kwestie van vertrouwen. Het idee was om de winst en verantwoording samen te delen." Dit bleek een succes, wat hem stimuleerde het bedrijf Wheels4all op te richtten, het tegenwoordige MyWheels.

Henry Mentink was een van de eersten met een deelauto.
Bron: EenVandaag
Henry Mentink was een van de eersten met een deelauto.
info

Het aantal deelauto's in Nederland

In 2015 reden er ruim 14.000 deelauto's rond in ons land. Drie jaar later was dit aantal 41.000. Het gaat dus bijna om een verdrievoudiging. Nu staat de teller op circa 51.000 deelauto's. Om de doelstelling van 100.000 in 2021 te halen moet dat aantal de komende twee jaar dus nog verdubbeld worden.

Veel stilstaande auto's

De gemeente Schiedam wil haar inwoners ook stimuleren de auto te laten staan en gebruik te maken van een deelauto. De gemeente begon daarom in september een proefproject voor deelauto's in twee vooroorlogse wijken. "Als de deelnemer zijn eigen auto twee maanden niet gebruikt, krijgt hij of zij in die periode per maand een reisbudget van tweehonderd euro", zegt wethouder Jeroen Ooijevaar. Door middel van foto's van de kilometerteller controleert de gemeente of de auto daadwerkelijk niet is gebruikt. Met dit project hoopt de wethouder gedeeltelijk de parkeerproblemen in de stad aan te pakken.

Lees ook

Zelf deelt Ooijevaar via SnappCar zijn eigen auto met andere mensen, toen hij er achter kwam dat in Nederland auto's bijna de hele dag niet gebruikt worden. "Ik las dat een auto ongeveer 95 procent van de tijd stilstaat en dit vind ik zonde. Ik woon in de buurt van mijn werk. Mijn auto staat dan ook erg vaak stil." Dit vond hij niet kunnen en bracht daar dus verandering in.

Wethouder Jeroen Ooijevaar
Bron: EenVandaag
De Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar

Niet voor iedereen geschikt

De wethouder hoopt met het project Schiedammers te verleiden om anders over autorijden na te denken, maar het is niet zijn bedoeling om mensen uit de auto te jagen. Bovendien ziet hij dat de deelauto niet voor iedereen geschikt is. "Het werkt goed bij mensen met meerdere auto's of voor mensen die er geen hebben en af en toe de auto nodig hebben om naar de Ikea te gaan. De vraag is of het ook handig is voor werkende mensen of ouderen."

De reacties die de gemeente krijgt op het project lopen uiteen: "Een aantal Schiedammers willen na dit project hun tweede auto wegdoen. Al zijn sommige mensen in de stad bang dat ze worden beperkt in hun bewegingsvrijheid, maar dat is niet onze bedoeling."

'Automobilisten delen nog liever hun vrouw'

De gemeente Schiedam mag dan positieve verwachtingen hebben, autopsycholoog Erwin Wijman is minder te spreken over de deelauto. "Automobilisten lenen hun auto niet graag uit. Ze lenen nog eerder hun vrouw of tandenborstel uit. De auto is hun gevoeligste lichaamsdeel. Ze zijn zo gehecht aan hun auto dat niemand er ook maar bij in de buurt mag komen, bang als ze zijn dat hun auto beschadigd raakt." Hij vraagt zich dan ook af of de doelstelling in 2021 gehaald gaat worden, omdat de meeste mensen het liefst een eigen auto willen.

Het autobezit blijft in ons land heel populair. Wijman: "Het aantal auto's groeit sneller dan de bevolking. Vooral buiten de grote steden neemt het autobezit nog steeds toe. Zeker op het platteland kun je niet zonder een auto. Als mensen geen auto hebben, stort hun dagelijks leven in als een kaartenhuis."

Goed en slecht nieuws voor de deelauto in Radio EenVandaag

Gratis autodelen

Minister van Veldhoven laat weten dat zij wel positief is over de toekomst van de doelstelling. "Het aantal gebruikers van deelauto's is toegenomen van 400.000 in 2018 naar 515.000 in 2019. Dat is echt goed nieuws. En gemeentes voeren actief beleid om bijvoorbeeld het aanvragen van een parkeervergunning voor een deelauto makkelijker te maken. En mensen die net hun rijbewijs halen, en dus nog geen auto hebben, krijgen in sommige gemeenten een tegoed om autodelen eens gratis te proberen."

"Daarnaast produceren steeds meer automerken standaard auto's met opties die autodelen mogelijk maken, zoals open/sleutelloos verhuren", zegt de Minister van Veldhoven. "Bovendien hebben onlangs zes autodeelbedrijven zich als partner aangesloten bij de nationale klimaatcampagne #iedereendoetwat. Ze geven korting aan mensen die beginnen met autodelen. Ook is een grote autofabrikant begonnen met het promoten van elektrisch deelrijden."

Meer delen door duurdere auto's

Autodeler van het eerste uur Mentink denkt dat we door de komst van de elektrische auto's juist meer auto's gaan delen. "Die zijn in het algemeen veel duurder. Misschien hebben we wel dure auto's nodig, zodat mensen auto's gaan delen." Hierdoor zullen we volgens hem uiteindelijk minder auto's vinden op de weg.

Hij heeft dan ook vertrouwen in de toekomst van de deelauto: "Het is belangrijk dat er een deelmentaliteit heerst onder de bevolking. Die mis ik nu. Al moeten we niet bij de pakken neerzitten. We kunnen de doelstelling halen wanneer belangrijke personen zoals premier Rutte mensen oproepen om deelauto's te gebruiken."

Kijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.