Valt op het Vincent van Gogh-schilderij die vaas niet om met zoveel zonnebloemen? De Britse kunsthistoricus en Van Gogh-kenner Martin Bailey suggereert in zijn boek 'The Sunflowers are Mine' van wel: de bloemen zijn te zwaar voor de kleine vaas. In Groot-Brittannie is een discussie hierover losgebarsten. Gebruikte Van Gogh misschien verzwaringen voor de vaas? Of schilderde hij een aantal van zijn beroemdste werken uit het hoofd?

De serie schilderijen met zonnebloemen behoort tot de meest beroemde van het oeuvre van schilder Van Gogh. De schilderijen hangen wereldwijd verspreid in onder andere de National Gallery in London en het Van Gogh-museum in Amsterdam. Op sommige schilderijen zitten maar liefst vijftien zonnebloemen in de vaas en volgens Bailey zou een vaas zo groot als die op het doek simpelweg omvallen.

In EenVandaag Jan Teunissen, kunstschilder van stillevens. Hij schildert ook zonnebloemen en neemt de proef op de som. Ook spreken we met hoofdonderzoeker Louis van Tilborgh van het Van Gogh museum, waar het schilderij met de vijftien zonnebloemen hangt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.