Frans van Anraat vluchtte in 1989 van Italie naar Irak, na een tip van de zoon van toenmalig minister van Justitie G. Vassalli. De Nederlandse gifhandelaar zegt dit vanavond in TweeVandaag in niet eerder uitgezonden delen van een interview dat de AVRO eerder met hem had.

Van Anraat werd kort voor de tip duidelijk gemaakt dat hij zou worden uitgeleverd aan de Amerikanen. Minister Vassali had deze uitlevering besproken met de minister van Buitenlandse zaken van de VS, James Baker.

Van Anraat woonde jarenlang in Italie, Amerika verzocht dit land om uitlevering. Van Anraat: “Toen ik me moest verdedigen had ik een leerling van mijn advocaat. Die leerling was de zoon van de minister van Justitie. Ik wist dus vantevoren dat de eerdere uitspraak (geen uitlevering, red.) gecancelled zou worden. Er werd me duidelijk gemaakt dat het beter was dat ik 'op vakantie' ging.”

Geheim agent

In TweeVandaag vanavond ook Dennis Bass, gepensioneerd 'Senior Special Agent' van de US Customs. Twaalf jaar lang duurde zijn speurtocht naar de handel en wandel van Frans van Anraat. Hij was de leider van het Amerikaanse onderzoek. Bass zegt overtuigend bewijs te kunnen leveren tegen Van Anraat. Hij wil graag getuigen in deze zaak. Over de rol van Van Anraat als informant voor de AIVD zegt Bass: “Ik ben daarover niet verbaasd. Hij werkte samen met hooggeplaatste personen.”

Van Anraat over de reden van zijn vlucht toen: “U moet niet vergeten dat het voor hen (de Amerikaanse justitie, red.) heel interessant geweest zou zijn er een showcase van te maken om nog eens te bewijzen dat Irak chemische wapens maakte.”