"Al met al doen zo'n twee miljoen Nederlanders aan een vorm van naaktrecreatie." Was getekend: Christine Kouman, directeur van Naturisten Federatie Nederland (NFN). Twee miljoen: dat is zo'n twintig keer Camp Nou, het stadion van voetbalclub Barcelona, vol. Het leek wat veel, en dus doken we er in. Lopen inderdaad zoveel Nederlanders af en toe graag zonder kleding rond?

NFN directeur Christine Kouman benadrukt dat onder naaktrecreatie geen saunabezoekers vallen. "Mensen die af en toe naakt in hun tuin zitten wel, maar saunabezoekers zijn nadrukkelijk uit het onderzoek gelaten." 

Om de cijfers te controleren, belden we met het CBS. Daar zijn welgeteld nul cijfers over naaktrecreatie bekend. Hoofdonderzoeker Jan Latten waagt zich dan ook niet aan uitspraken over het aantal naaktrecreanten in Nederland.

Meer luxe

Christy-Anne Kniestedt is eigenaar van een van de grootste reisbureau's voor naturisten: Internatuur. Zij komt met een uitspraak van Frits Bom, de vakantieman, die twintig jaar terug al sprak over twee miljoen naaktrecreanten. In die twintig jaar sinds Bom erover sprak, blijkt het aantal naaktrecreanten stabiel te zijn gebleven. "Er komt wat bij en er gaat wat af", zegt Kniestedt. Ze meldt wel dat er het een en ander is veranderd in de wereld van naaktrecreatie. "Als het om vakanties gaat, ging eerder iedereen naar Frankrijk of Joegoslavië. Nu is dat Griekenland of Spanje, met ook de Canarische Eilanden." Er zijn ook andere manieren van recreëren bij gekomen. "Nu zijn er ook zeilvakanties of cruises met duizenden mensen erop. En mensen willen meer luxe, ook als ze kamperen."

Onderzoek in 2010

Na het internet verder afgespeurd te hebben, blijkt het cijfer van twee miljoen ook later dan Frits Bom op te duiken. NFN liet in 2010 onderzoek uitvoeren naar het aantal naaktrecreanten in ons land, door onderzoeksbureau Motivaction. Uit dat onderzoek citeerde directeur Christine Kouman, en daaruit blijkt inderdaad dat twee miljoen Nederlanders inderdaad af en toe naakt recreëren. Hoe het onderzoek is gedaan en hoe representatief het is, is terug te lezen bij Motivaction.

We kunnen stellen dat het cijfer van twee miljoen een feit is. Frits Bom riep het, Motivaction roept het, en het aantal blijft stabiel. Het leek wellicht wat veel, maar het cijfer klopt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.