Hij is directeur van een bloemengroothandel, getrouwd en vader van drie dochters: Dave van der Meer (48), fractievoorzitter van de Lokale Politieke Federatie (LPF) Westland. Dave: “We zijn trots op Westland en dat beschermen we.”

Armoede, veiligheid, zorg, integratie en vertrouwen in de politiek. Thema’s waar iedereen mee te maken krijgt en die centraal staan op de Facebookpagina Ons Belang. De komende maanden volgt AVROTROS politici van vijf lokale partijen door heel Nederland voor een driedelige documentaireserie. Vandaag: Dave van der Meer van LPF Westland. 

Volg Ons Belang op Facebook 

Waarom ben je de lokale politiek in gegaan?

“Ik ben gemotiveerd geraakt door Pim Fortuyn. Hij zei: als het je niet zint, kom uit je luie stoel en doe er wat aan. Dat beviel me wel. Politiek moet niet alleen uit ‘hogere school’ bestaan, maar uit gewone mensen. Dan pas heb je in de gemeenteraad een goede afspiegeling van de maatschappij en geen old boys network. In 2006 kwam ik in de raad terecht. Eerst heb ik meegelopen om te kijken of het iets voor me was. In 2011 werd ik fractievoorzitter, in 2014 lijsttrekker. Nu ben ik dat weer.”

Waarom heb je voor een puur lokale partij gekozen?

“Ik dien lokale belangen. Bij landelijke partijen zie je toch vaak lange tentakels, de lokale fracties moeten een landelijke lijn volgen. Omdat ik echt lokaal ben, ben ik onafhankelijk van landelijke richtlijnen. Als LPF Westland hebben we altijd onafhankelijk geopereerd met een eigen identiteit. Toen de landelijke LPF werd opgeheven, zijn we nog wel bij Rita Verdonk en Geert Wilders gaan praten, maar uiteindelijk hebben we een duidelijke keus gemaakt. We werden de Lokale Politieke Federatie Westland. Van een landelijke partij heb je meer last dan voordeel, denk ik.”
 

Wat is je grootste ergernis?

“Dat is de vriendjespolitiek. Iedereen zou gelijke rechten en plichten moeten hebben. Vriendjes van het college of van ambtenaren zouden niet méér moeten kunnen. Maar dat zie je in Westland wel en dat willen wij rigoureus veranderen.”

Waar ga je voor?

“We focussen op huisvesting voor onze eigen jongeren. Zij staan nu als derde in de rij, want er moeten eerst veel Polen en statushouders gehuisvest worden. Sinds een paar jaar zie je hier een hele volksverandering, terwijl wij de Westlandse (jongeren)cultuur willen behouden. We zijn trots op Westland en dat beschermen we. Dat zie je in heel veel deelonderwerpen terug. In onze gemeente is er weinig plek, terwijl er meer dan genoeg krimpgemeenten zijn in andere delen van het land.”

Meer van dit soort verhalen? Volg dan de Facebookpagina van Ons Belang