In de nationale drugsmonitor van het Trimbos-instituut wordt ook het drankgebruik onder Nederlanders meegenomen. Alcohol valt volgens Trimbos namelijk ook onder 'harddrugs'. Uit de cijfers van het instituut blijkt dat 60 procent van de volwassenen in Nederland meer dan één glas alcohol per dag drinkt. Dat ligt boven de norm van de Gezondheidsraad van 'liever geen alcohol en maximaal 1 glas per dag'. Drinken Nederlanders dus te veel?

De norm van een glas per dag is er één van de laatste tijd. Een SIRE-campagne uit 1978 noemde drankgebruik pas problematisch als iemand meer dan vier glazen per dag dronk, maar die richtlijnen zijn dus scherp aangepast. Het lijkt erop dat voor veel mensen in Nederland 2 glazen wijn de norm is. Sterker nog: lang werd gedacht dat dit juist goed was voor de gezondheid. Martijn Katan, hoogleraar Voedingsleer, weet wel waarom dit gedacht wordt: "De methodologie van dat onderzoek is verouderd, waardoor het inmiddels weerlegd is. Maar mensen willen het onderzoek nog steeds graag geloven."

Commerciële wetenschap

Katan geeft aan dat het moeilijk is om een lastigere boodschap aan de man te brengen, zoals: drink niet meer dan dat ene glas per dag. Maar feit is dat hoeveelheden daarboven de kans op kanker vergroten. Volgens Katan heeft de drankindustrie een slechte invloed bij het overbrengen van de booschap. Katan: "Universiteiten moeten op zoek naar fondsen bij het bedrijfsleven om onderzoeken te financieren. Heineken, Bols en hun collega's gaan natuurlijk geen geld steken in onderzoek naar de relatie tussen alcohol en kanker." 

Alcohol en kanker

Wim van Dalen van de Stichting Alcohol Preventie (STAP) denkt dat er vooral veel meer kennis komt bij het publiek en bij wetenschappers over wat de schadelijke effecten zijn van alcohol. Hij stoort zich vooral aan de reclame voor alcohol. "Jaarlijks zijn er 1500 tot 3000 vrouwen met alcohol gerelateerde kanker", noemt Van Dalen als ernstig gevolg. STAP start daarom een campagne om mensen duidelijker te maken dat er een verband is tussen alcohol en kanker.

Update: 'Wie meer dan één glas alcohol per dag drinkt, loopt het risico eerder te overlijden'