We weten het al langer; overheid en ICT is geen goede combi. Denk aan de OV-chipkaart, problemen met DigiD, het Elektronisch Patiënten Dossier en problemen bij de belastingdienst. Vandaag startten de verhoren van de tijdelijke ICT commissie van de Tweede Kamer, dat onderzoek doet naar ICT-projecten bij de overheid. Het eerste verhoor met hoogleraar bedrijfsinformatica Hans Mulder liet meteen zien waarom deze verhoren hard nodig zijn.

De Nederlandse overheid raakt elk jaar vier tot vijf miljard euro kwijt aan ICT-projecten die mislukken. Maar dertig procent van alle projecten is succesvol. 

Van de grote projecten mislukt ruim een derde zodanig dat het nieuwe systeem nooit in gebruik wordt genomen en ruim de helft pakt te duur uit, is te laat klaar of wordt anders dan eerst de bedoeling was. 

Het gaat volgens Mulder om ruwe schattingen. 'Als er een top 10 zou zijn van redenen waarom projecten falen, dan gaan de eerste drie over mensen en niet over de technologie zelf', aldus Mulder. Overigens ziet hij wel verbetering, want 10 jaar geleden ging de Rekenkamer nog uit van schattingen van zo'n 6 miljard per jaar. 

Feestje aannemen Jeugdwet 

Het ministerie van Volksgezondheid gaf gisteravond een feest voor medewerkers omdat de Jeugdwet was aangenomen. Dat is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten:

de Jeugdwet is een omstreden bezuinigingsmaatregel van het kabinet. Dat de wet nu is aangenomen, is volgens veel mensen niet bepaald reden voor een feestje. Toch werd dat gisteravond gegeven, zo bleek uit een tweet van de directeur Jeugd bij het ministerie:

De viering zorgde voor veel ophef. Mensen noemen het een feest 'over de rug van de slachtoffers' en vinden het compleet ongepast dat een bezuiniging die gezinnen hard zal gaan raken, gevierd wordt. De directeur snapt er niks van... hij twittert er juist trots op te zijn....

Ook André Rouvoet feestte mee:

Booking.com misleidt met 'nog 1 kamer vrij'

Weleens een vakantie geboekt via de site Booking.com? Dan is de kans groot dat je bent misleid. Dagelijks worden duizenden Nederlanders om de tuin geleid door Booking.com, blijkt uit een uitspraak van de Reclame Code Commissie, die de hotelboekingssite op de vingers heeft getikt.

Booking.com wekt ten onrechte de indruk dat klanten snel moeten boeken, anders lopen ze de laatste kamers tegen een lage prijs mis. En dat terwijl bij andere aanbieders, of bij het hotel zelf, nog gewoon kamers beschikbaar zijn.

Marketingdeskundige Max Kohnstamm, die de zaak heeft aangekaart, noemt de uitspraak 'goed nieuws voor toeristen die maar al te vaak op het verkeerde been worden gezet om zo snel mogelijk te boeken.'

Het is nog niet bekend of het van oorsprong Nederlandse Booking.com tegen de uitspraak bezwaar zal maken.

Drones Orkest

Dat je met drones meer kunt dan spioneren of bombarderen bewijst het volgende filmpje:

KMel Robotics heeft drones gemaakt die muziek kunnen spelen. De drones spelen drie nummers “Also sprach Zarathustra,” één van de soundtracks van de bekende film ‘A Space Odyssey’, het kerstlied “Carol of the Bells” en als afsluiter “The Star-Spangled Banner”. 

Om de drones live te zien optreden kun je dit weekend naar het USA Science & Engineering Festival gaan in Washington DC.

Poetin noemt internet een 'CIA-Project'

Gisteren hadden we het er al over dat Poetin de Russische variant van Facebook (VKontakte) had gekaapt. Nu blijkt dat hij helemaal niet zoveel op heeft met internet. Hij noemde het internet gisteren een 'CIA-project'. Om de invloed van de CIA te weerstaan stelde de Russische leider dat Rusland voor zijn online belangen moet opkomen.

Poetin deed zijn uitspraken tijdens een mediaforum in Sint Petersburg. Het Kremlin doet erg zijn best om meer controle over het internet krijgen, omdat het onder andere door activisten wordt gebruikt om hun mening te verspreiden.

Eerder deze week nam het Russische parlement een wet aan die websites van sociale media verplicht hun servers op Russisch grondgebied te plaatsen en alle informatie over hun gebruikers minimaal een jaar te bewaren.