Aangifte inflatie, dat woord gebruikt de Elsevier vandaag om het probleem te illustreren dat tegenwoordig elk politiek debat te maken krijgt met een aangifte.

Ben je het ergens niet mee eens? Doe aangifte! Vandaag is Guido van Woerkom aan de beurt, de beoogde nieuwe ombudsman die vier jaar geleden iets heeft gezegd over Marokkaanse taxichauffeurs. Zijn vrouw nam liever niet de taxi omdat ze wel eens door een Marokkaan gereden zou kunnen worden. De ANWB-directeur bood zijn excuses aan voor zijn uitspraak. Eind goed al goed? Nee, niet deze week, toen het werd opgerakeld in verband met zijn benoeming. Het leidde tot een politiek debat: Sommige politici vinden dat Van Woerkom geen ombudsman kan zijn van álle Nederlanders als hij op een dergelijke manier over Marokkanen denkt/dacht. 

Maar omdat na een gesprek tussen Van Woerkom en ineens toch twijfelende politieke partijen alles toch weer koek en ei leek te worden besloot de Roermondse advocaat vandaag om aangifte te doen. Ineens. Vier jaar na de uitspraak. 

Met artikel 137d tegen haatzaaien in de hand zegt de advocaat en activist Naher Birrou op te komen voor 'een grote groep' die door Van Woerkom wordt benadeeld. Een benoeming van Van Woerkom zou volgens Birrou 'de samenleving in het hart raken en de polarisering versterken'. 

Het is niet de eerste keer dat Birrou, neef van de Marokkaanse minister voor Marokkanen in het Buitenland, vrijheid van meningsuiting probeert aan te vechten via het strafrecht. Eerder deed de activist ook al aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders.

Uiteindelijk mocht het niet baten; met 91 van de 102 uitgebrachte geldige stemmen heeft de kamer voor Van Woerkoms aanstelling gestemd. 

DaveBakkerduPlessis @DaveBakkerForza

@SimoneLaurey @telegraaf Totale ontkrachting vh rechtsmiddel aangifte door politicalering en krijgt een averechts effect: seponering

Vrouwen niet welkom op WK-avond Veenendaal

Goed idee of niet? Vrouwen zijn volgende week vrijdag niet welkom in de Sporthal West in Veenendaal, waar op een groot scherm naar het WK voetbal gekeken wordt. De voetbalavond is georganiseerd door de christelijke beweging ManUnited en die wil 'met mannen onder elkaar' zijn. Vooral vaders en zonen zijn welkom.

ManUnited is een internationale beweging van 'mannen die durven te leven vanuit hun unieke identiteit'. De Veenendaalse afdeling heeft het WK voetbal aangegrepen om veel mannen te bereiken. "Voetbal is typisch een feest voor mannen en kan een zeer samenbindend karakter hebben", stelt de organisatie. Daar passen volgens haar geen vrouwen bij. Er kunnen maximaal 1500 mensen, euh, mannen in de sporthal.

Man in apenpak per ongeluk verdoofd bij oefening dierentuin

Grote verwarring tijdens een oefening in een dierentuin op het Canarische eiland Tenerife. Een bewaker in een apenpak, die bij een oefening de rol speelde van een ontsnapte gorilla, kreeg een verdovingspijl in het been geschoten. Het ding werd afgevuurd door een dierenarts die dacht dat er écht een primaat was uitgebroken. De veearts was niet op de hoogte gebracht van de oefening.

De onfortuinlijke bewaker van het Loro Parque ligt nog steeds in het ziekenhuis. Niet verwonderlijk: de verdovingsspuit die hij in zijn lijf kreeg was bedoeld om een 200 kilogram zware gorilla uit te schakelen. De toestand van de verzorger wordt dan ook zorgwekkend genoemd. 

93-jarige springt morgen gewoon weer uit vliegtuig op D-Day

93 jaar oud of niet, de Amerikaanse oorlogsveteraan Jim Martin is vastbesloten om morgen opnieuw uit een vliegtuig boven Normandië te springen. Hij staat daarmee stil bij D-day, precies 70 jaar geleden. De sprong is een grote wens van Martin. In juni 1944 maakte hij ook een parachutesprong boven Normandië, toen met de 101ste airborne divisie van het Amerikaanse leger. Hij denkt dat hij de enige van zijn divisie is die de sprong nog een keer over kan doen. Ook Martin zelf mag de sprong niet meer op exact dezelfde manier doen als 70 jaar geleden. Hij was graag alleen gesprongen, maar moet een tandemsprong doen.

"Ze zijn bang dat ik gewond raak", zegt Martin daarover. "Ik zei dat ze zich er niet druk om moeten maken. Als ik gewond raak of doodga, wat maakt het uit? Ik ben 93. Ik heb een prachtig leven gehad." De veteraan gebruikt morgen dezelfde soort parachute als tijdens de invasie in 1944.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.