Veel verontwaardiging over een tweet van David Poort. Hij schrijft het volgende:“My friend moved to Amsterdam and is trying to rent a house. She received this email today. Pls share. #cookingforhourswithherbs” 

Even los van het slechte Engels, (je kookt met “spices’ en niet met ‘herbs’, herbs rook je) is dit natuurlijk op z’n minst opvallend, misschien zelfs wel racistisch. De voornaam van de huurder in spé, ‘Maysaa’, klinkt natuurlijk alsof deze mevrouw roots heeft in culturen buiten Europa, de mensen op Twitter en Facebook weten het dan ook zeker: de verhuurder is een racist.

Anderen verdedigen hem juist: 

Niet langdurig en zonder kruiden koken wordt door sommigen als een normale eis in de categorie ‘geen huisdieren’ en ‘geen luide muziek na tien uur’ gezien. We zien erg veel grappen over dit voorval voorbijkomen, vooral van Amsterdammers met een migratie-achtergrond. Bijvoorbeeld over boerenkool, dat volgens hen meer stinkt dan de meest venijnige curry. Of frituren, mag dat dan wel? 

Maar ook veel aanvullende anekdotes. Er zijn heel veel mensen die allerlei kook-restricties zijn opgelegd door huisbazen, in sommige appartementen mag je überhaupt niet koken. Sterker nog: in Amsterdam en Rotterdam worden huizen verhuurd waar helemaal geen keuken in zit.