Het toezicht op de geluidsoverlast van Circuit Zandvoort faalt. Geluidsnormen zijn te soepel, er wordt te weinig gemeten en de vergunning is achterhaald. Dat zeggen geluidsdeskundigen.

Op het Circuit Park Zandvoort, dat hoopt volgend jaar voor het eerst sinds 1985 een Formule 1 Grand Prix te kunnen organiseren, werd vorig jaar 230 dagen geracet. Dat leidde dat tot een recordaantal van 159 klachten uit de omgeving over geluidsoverlast. In 2017 waren dat er nog 23.

Jaar niet gemeten

Er zijn niet alleen racewedstrijden en evenementen op het circuit, maar ook bedrijfsuitjes met raceauto's. In opdracht van de gemeente Zandvoort moet de Omgevingsdienst IJmond er op toezien dat het circuit zich aan de regels en voorschriften houdt. Uit navraag van EenVandaag blijkt dat er in 2017 drie geluidsmetingen door de Omgevingsdienst zijn verricht en in 2018 geen enkele.

De toezichthouder blijft daarmee in gebreke, vindt directeur Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. "Als je een jaar niet gaat meten dan vind ik dat je als toezichthouder faalt. Ik vind dat eigenlijk niet kunnen. We hebben de milieuwetgeving niet voor niets en iedereen moet er aan voldoen. Ook een circuit als Zandvoort."

Circuit Zandvoort
Bron: ANP
Circuit Zandvoort vanuit de lucht

Bang voor consequenties?

Omgevingsdienst IJmond zegt dat het in 2017 een aantal 'indicatieve metingen' heeft gedaan en dat die geen aanleiding gaven tot nieuwe metingen in 2018.

Erik Dolman, eigenaar van een milieuadviesbureau en gespecialiseerd op het gebied van akoestisch onderzoek, verbaast zich daarover. "Ik denk dat ze met 'indicatieve metingen' willen zeggen dat het geen rechtsgevolgen kan hebben. Je houdt even de meter in de lucht en kijkt: wat is het nou zo'n beetje? Maar je meet toch gewoon, je bent aan het handhaven? Doe dat dan correct. Het lijkt erop of ze bang zijn voor de consequenties."

Lees ook

Klachten ongegrond

Burgemeester Niek Meijer van Zandvoort zegt dat de meeste klachten binnenkomen op de 12 dagen per jaar waarop het circuit vergunning heeft om meer lawaai te maken. Tot nu toe waren alle klachten volgens hem ongegrond.

Burgemeester Niek Meijer van Zandvoort is het niet eens met de geluidsdeskundigen.

Lees ook

Vrij spel

Toch heeft het circuit volgens Roelofsen 'redelijk vrij spel' doordat de geluidsnormen worden aangepast aan de activiteiten op het circuit. Doordat de norm wordt uitgedrukt in een gemiddelde voor de hele dag, worden geluidspieken gecompenseerd door stille uren waarop er niet geracet wordt.

Volgens Roelofsen zouden er ook voor de piekmomenten geluidsnormen moeten worden vastgelegd. De geluidsdeskundige noemt de huidige manier van meten die op het circuit wordt toegepast 'niet betrouwbaar'.

Meer meetpalen

Zo is er één vaste meetpaal langs het circuit. Of de geluidsnormen op andere meetpunten rond het circuit worden overschreden, wordt vastgesteld met berekeningen waarbij wordt gewerkt met een vaste correctiefactor van 26 decibel.

"Naar mijn beleving kan dat niet", zegt Roelofsen. "De gebieden tussen de meetpunten zien er totaal anders uit. Dat kan nooit dezelfde correctiefactor zijn." Beide deskundigen pleiten voor een uitgebreider meetnet. Dolman: "Je zou standaard bij alle races meerdere meetpalen op meerdere plekken moeten neerzetten. Dat zou zeker geen overbodige luxe zijn."

Brij van regels

De deskundigen waarschuwen dat de toegepaste geluidsnormen mogelijk ook te laag zijn, omdat de Omgevingsdienst IJmond niet uitgaat van zogenoemd 'tonaal geluid' op het circuit. "Daar is sprake van als er een speciale toon ontstaat die het extra hinderlijk maakt. Dat maakt dat je het sneller herkent en is daardoor hinderlijk", legt Dolman uit.

De vergunning schrijft voor dat twee controleurs op het gehoor moeten vaststellen of er sprake is van tonaal geluid. Als dat zo is dan moet bovenop de gemeten geluidswaarde een toeslag worden berekend van 5 decibel. Volgens Roelofsen en Dolman is die methode ouderwets, omdat er ook meetapparatuur is waarmee tonaal geluid kan worden vastgesteld. Dolman: "En uit sommige metingen blijkt dat als ze die tonaliteit hadden toegepast er een overschrijding was geweest."

Achterhaald en onoverzichtelijk

Beide deskundigen noemen de vergunning voor het circuit, die stamt uit 1997 en in 2011 een laatste update heeft gehad, achterhaald en onoverzichtelijk. Zo zijn er tal van uitzonderingen op de geluidsnormen. "Het is ondoorzichtig", zegt Dolman. "De laatste echte vergunning is uit 2011. Het is nu 2019. Zeker met de belangen die er spelen en wellicht een Formule 1-race op komst zou je denken dat er wel een noodzaak is voor vernieuwing."

Hoewel burgemeester Meijer het dus niet eens is met de deskundigen, kondigt hij wel aan dat de Omgevingsdienst dit jaar intensiever gaat meten.

Geluidsdeskundigen zeggen dat het toezicht op de geluidshinder van het circuit in Zandvoort faalt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.