Voor het eerst in dertig jaar vallen de eindexamens van de middelbare school samen met de ramadan. Volgens velen vermindert door het vasten de focus tijdens het leren. Maar wat voor invloed heeft de vastentijd daadwerkelijk op schoolresultaten?

Hoogleraar economie Bas van der Klaauw deed samen met Hessel Oosterbeek onderzoek naar de gevolgen van de ramadan op de resultaten tijdens examens: "Naarmate de vastenperiode vordert, scoren studenten steeds slechter. Per week gaat het gemiddelde cijfer met 0,1 punt omlaag", aldus Van der Klaauw. Aan het einde van de ramadan zou een student dus bijna een halve punt lager scoren.

Dit heeft ook invloed op de slagingskans van een student: "Uit onze studie blijkt dat de kans dat een leerling het vak niet haalt met 10 procent toeneemt als die aan de ramadan doet," aldus de hoogleraar economie. De oorzaak van de slechtere prestaties ligt volgens Van der Klaauw met name in het onregelmatige voedingspatroon: "Lees de literatuur er maar op na. Wie wil presteren moet goed eten. Op een lege maag is dat veel moeilijker."

Dit jaar extra zware ramadan

Van der Klaauw heeft nog extra slecht nieuws voor leerlingen die de eindexamens nu moeten combineren met de ramadan: "Zij hebben het vermoedelijk nog zwaarder dan de studenten waar wij destijds onderzoek naar deden." Destijds werd het onderzoek gehouden in oktober. "Toen waren de dagen een stuk korter, waardoor leerlingen nu langer moeten vasten. Bovendien is het nu een stuk warmer. De omstandigheden zijn dus een stuk zwaarder."

Toch ziet niet iedereen het somber in. Schooldirecteur Peter van Dijk van het Leidsche Rijn College in Utrecht ziet de goede kanten van het samenvallen van de ramadan met examens: "De ramadan zorgt ook voor saamhorigheid en verbondenheid onderling. Dat kan juist een heel positief effect hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.