Met het mislukken van het Energieakkoord en de aankomende klimaattop in Parijs zijn kern- en kolencentrales volop in het nieuws. Schone energie is de heilige graal waar wetenschappers al tientallen jaren naar op zoek zijn. Hoogleraar Jan Leen Kloosterman van de Technische Universiteit Delft zet in op thorium: kernenergie zonder afval.  

Kolencentrales gaan in de ban en na de ramp met de Japanse kerncentrale in Fukushima wordt steeds kritischer gekeken naar kerncentrales. Er wordt volop onderzoek gedaan naar nieuwe, schone energievoorzieningen.

Japan, China en India richten zich al op kernenergie uit het metaal thorium. Bij de Technische Universiteit Delft wordt nu onderzoek gedaan naar deze al langer bestaande techniek. Al tijdens de Koude Oorlog werd de thoriumcentrale ontwikkeld. Zou dit de nieuwe oplossing zijn? 

EenVandaag spreekt met hoogleraar Jan Leen Kloosterman van de TU Delft. Hij vertelt hoe ze een oud energieconcept nieuw leven proberen in te blazen.

Motherboard maakte een documentaire over de Thorium Dream.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.