Van de rechtszaal naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer: de markante strafrechtadvocaat Theo Hiddema (72) is sinds 2017 Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FvD). Hij is niet onder de indruk van het geestelijk klimaat in de Kamer en procedures vindt hij saai, maar het rustiger aan doen? “Geen dénken aan.”

Theo Hiddema is één van Nederlands bekendste en meest eigenzinnige strafpleiters. Hij hielp weduwe Rost-Van Tonningen aan een staatspensioen en eiste een miljoen voor de Bende van Venlo. Ook stond hij de familie Fortuyn bij in het proces tegen Volkert van der G. “Als strafpleiter moet je openstaan voor allerlei soorten mensen.”

Sfeer van spektakel

Theo Hiddema groeide op in het Friese Holwerd. Na een stage bij Max Moszkowicz opende hij in 1981 zijn eigen advocatenkantoor. Vorig jaar overleed zijn vrouw Gerrie, na een zware periode met chemo’s en bestralingen. Een halfjaar wijdde hij zich geheel aan mantelzorg voor zijn partner.

Rond de strafpleiter hangt altijd een sfeer van spektakel. Bij de Raad voor Discipline zijn al vele klachten tegen hem ingediend: hij beledigde de president van de rechtbank in Den Bosch en menig officier van justitie maakte kennis met zijn ongezouten uitspraken ('Deze zaak is zo simpel dat zelfs de officier hem kan begrijpen’). 'Mr. Hiddema, strafpleiter, dandy, dwarsligger', is de treffende titel van de biografie die schrijver Stan de Jong aan de flamboyante advocaat wijdde.

Drollen door de brievenbus

Hiddema kreeg publieke bekendheid door enkele spraakmakende strafzaken. Met name de zaak van Florentine Rost van Tonningen – ‘zwarte weduwe’ – werd bij veel Nederlanders bekend. Haar man, Meinoud Rost van Tonningen, was een berucht lid van de NSB. De weduwe zorgde in Nederland geregeld voor onrust. Ze werd meerdere malen veroordeeld wegens het verspreiden van nazilectuur en voor het organiseren van nationaalsocialistische bijeenkomsten, zoals een winterwendefeest. Toen bleek dat ze een uitkering van de Nederlandse staat ontving omdat haar man ooit parlementslid was, leidde dat tot veel ophef in Nederland. Het was Hiddema die haar aan een staatspensioen hielp.

Toen De Telegraaf een foto afdrukte waarop te zien was dat Hiddema de oude weduwe ondersteunt, werd hij in één klap beroemd. Maar hij moest ook onderduiken. “Drollen door de brievenbus, hakenkruizen op de auto, ramen kapot… Toen begon actievoerend Limburg zich te weren.”  

Baas over eigen erf

Inmiddels zijn de hoogtijdagen van de advocatuur voor Hiddema voorbij. “Ik doe nog één zaak in de maand, als ik zin heb.”  Toch is er geen denken aan dat hij het gas terugneemt: de strafpleiter besloot er vorig jaar zelfs een schepje bovenop te doen. Op 72-jarige leeftijd start Theo Hiddema een nieuwe carrière, als fractielid voor Forum voor Democratie (FvD). De partij kreeg twee zetels in de Tweede Kamer, en dus zit Hiddema nu samen met fractievoorzitter Thierry Baudet in het parlement. In de Kamer focust hij zich onder meer op Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Defensie en Koninkrijksrelaties.

Als nieuwbakken politicus probeert hij zich samen met voorman Thierry Baudet staande te houden tussen de gevestigde orde. Maar de omschakeling naar parlementariër is groot: als advocaat is Hiddema vooral gericht op zelfstandigheid. “Ik was graag de baas over mijn eigen erf. Als advocaat heb ik vele criminelen verdedigd. En nu dien ik het landsbelang.”

In het hol van de leeuw

In het Kamerlidmaatschap zoekt Hiddema vooral intellectuele uitdaging door te “debatteren in het hol van de leeuw”. Maar van het geestelijke klimaat in de Tweede Kamer is hij minder onder de indruk. “Bij mij slaat soms de geestelijke wildernis toe”, zegt hij eerlijk. “Als ik het Kamerwerk moet aanschouwen zonder eigen inbreng, vind ik het niet om aan te zien. Ik wacht op kansen dat ik zelf iets kan doen. Net zoals ik dat jarenlang doe in de advocatuur.”

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.