Zoutwinningsbedrijven moeten meer rekening houden met de lange termijn risico’s van hun werkzaamheden. Dit concludeert Staatstoezicht op de Mijnen in een rapport over de drie zoutwinningsbedrijven in Nederland AkzoNobel, Nedmag en Frisia. Deze bedrijven zouden vooral gericht zijn op het beheersen van de risico’s tijdens de zoutwinning en het reageren op incidenten.

In het rapport is speciale aandacht voor het gebied tussen Hengelo, Enschede en Boekelo. Daar zijn ongeveer 250 grote holtes, of ‘cavernes’, die zijn ontstaan door grootschalige zoutwinning in het gebied. Hiervan zijn 61 holtes van AkzoNobel waarbij kans is op instorting. Dit gebeurde in 1991 daadwerkelijk toen een holte in Hengelo in elkaar stortte.

De bal ligt nu bij AkzoNobel

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt AkzoNobel nu al na te denken over maatregelen om eenzelfde scenario als in 1991 te voorkomen. “Wacht niet tot je de eerste tekenen ziet maar ga nu al nadenken over welke methodes je ter beschikking hebt”, zegt inspecteur-generaal van de SodM Theodor Kockelkoren. “De bal ligt nu bij AkzoNobel.”

Het SodM waarschuwt in het bijzonder voor het gevaar van twee locaties in Twente. Daar bevinden zich vuilstorten bovenop cavernes. “Als die cavernes instabiel worden en in elkaar vallen dan werkt dat door naar de oppervlakte; dan is het mogelijk dat afval van die afvalberg naar beneden zakt en terecht komt in het grondwater.” Ook hier adviseert het SodM niet het moment van instabiliteit af te wachten, maar om nu al plannen te maken om negatieve gevolgen tegen te gaan.

Cavernes worden continue gemonitord

In een schriftelijke reactie zegt AkzoNobel dat zij al bezig zijn de risico’s van zoutwinning ook op lange termijn onder controle te houden. Zij gaan er in de komende jaren voor zorgen dat instabiele cavernes niet instorten. “We hebben onze verantwoordelijkheid genomen en blijven dat ook op de lange termijn doen.” Over de twee cavernes onder de vuilstort zegt AkzoNobel: “Deze worden continue gemonitord en zodra er signalen zijn dat ze instabiel kunnen worden zullen we deze cavernes prioriteit geven.”

Eerder maakte EenVandaag deze reportage over ondergrondse zoutmijnen in Twente.

Lees hier

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.