Bewoners, politici en wetenschappers maken zich ernstig zorgen over de opslag van miljoenen liters dieselolie in lege ondergrondse zoutmijnen in Twente. Ze vrezen voor hun gezondheid en het milieu, mocht de diesel gaan lekken en in de bodem terecht komen. 

De angst is ingegeven door de vele lekkages in ondergrondse leidingen die chemiereus AkzoNobel gebruikt voor de zoutwinning, maar liefst 29 in de afgelopen drie jaar. Onlangs nog raakte een stuk land net buiten Enschede sterk verontreinigd door een lekkende boorput, die in de jaren ‘80 een paar jaar lang grote hoeveelheden pekelwater en diesel had gelekt.

Voor het Openbaar Ministerie was dat het startsein om een strafrechtelijk onderzoek naar AkzoNobel te starten. Het OM wil onder andere weten of het bedrijf voldoende heeft gedaan om de lekkages te voorkomen. Ondanks de vele lekkages mag AkzoNobel van minister Kamp sinds kort grote hoeveelheden dieselolie opslaan in lege zoutputten. Volgens de minister is de kans op lekkage bijna nihil en is er dus geen reden om de opslag te verbieden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.