Voor het eerst zijn de belangrijkste documenten van het Surinaamse slavenregister voor iedereen toegankelijk via internet. De afgelopen anderhalf jaar zijn drieënveertig boeken uit de periode 1830-1863 gedigitaliseerd. Het archief in Paramaribo was wel openbaar, maar tot nu toe moeilijk toegankelijk.

De Nederlandse historicus Coen van Galen, van de Radboud Universiteit, besloot alle gegevens nu op de website van het Nationaal Archief van Nederland en Suriname te plaatsen. Van geboorte- en sterfdatum tot de verkoop en vrijlating van toenmalige slaven. “Op deze manier ga je slavernij beter begrijpen”, aldus Van Galen. 

'Bijna nergens op de wereld zulke gegevens bewaard gebleven' 

Vanaf 1830 moesten slaveneigenaren van de Nederlandse overheid slaven registeren. Deze is nu gedigitaliseerd. Van Galen leidde het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ in samenwerking met het Anton de Kom Universiteit van Suriname. “Bijna nergens op de wereld zijn zulke gegevens bewaard gebleven en gedigitaliseerd", zegt Van Galen. Voor Van Galen zijn de gegevens vandaag de dag nog steeds relevant.  "In 1863 is slavernij afgeschaft. Dat lijkt lang geleden, maar verhalen spelen lang door. Er zijn nog levende getuigen, die mensen hebben gesproken die in slavernij geboren zijn”.

De database bestaat momenteel uit gegevens gedateerd tussen 1830-1851. De rest wordt dit najaar nog beschikbaar gesteld. Ruim 80.000 mensen staan geregistreerd in het Surinaams slavenregister.

'Er werd vroeger niet over gesproken thuis' 

Meer dan zeshonderd vrijwilligers werkte mee aan het project. Josephine Henriques Pombinha- Traag is op zoek naar haar overgrootmoeder. Ze is al vanaf het begin van het project betrokken.“Ik weet wie ik ben, maar als ik haar vind, is het plaatje compleet. Er werd vroeger ook niet over gesproken thuis, je moest gewoon door. Ik wil erover kunnen praten en dit kan helpen”.

Niet alleen stamfamilies hebben volgens Coen van Galen baat bij het digitaal slavenregister, maar opent het ook deuren voor meer en beter wetenschappelijk onderzoek. “Dit is een belangrijke bron voor mij als historicus om te weten wat er tijdens en na slavernijperiode is gebeurd”.

Slavernijperiode een plek geven 

Van Galen hoopt dat de openbaarheid van het slavenregister mensen helpt de slavernijperiode een plek te geven. “Ik hoop dat dit initiatief mensen helpt de periode een plek te geven en dat het ook de Nederlandse Surinamers een stukje erkenning oplevert”.

Het Surinaams slavenregister kan online geraadpleegd worden via de website: https://www.nationaalarchief.nl