De stroperij maakt een grote opmars en verhardt. Duizenden reeën, edelherten en wilde zwijnen worden illegaal afgeschoten door zwaar bewapende stropers. Dat blijkt uit een reportage van het televisieprogramma EenVandaag dat zich baseert op cijfers van het BOA-registratiesysteem. Op sommige plaatsen is de reeënpopulatie door het stropen zelfs gehalveerd.

Topje van de ijsberg

Boswachters en jachtopzichters registreren stroperijzaken in het BOA-registratiesysteem. In 2009 meldden ze 2789 incidenten, dit jaar zal dat oplopen tot meer dan 3500. Volgens betrokkenen zijn de gerigistreerde stroperijen echter nog maar het topje van de ijsberg.

Afname toezicht

In slechts tien procent van de gevallen lukt het de dader op te sporen. Tegenover de toename van het aantal stroperijen staat namelijk een sterke afname van het aantal boswachters en jachtopzieners. In 2000 waren er nog 1000 groene BOA's. Dit jaar zijn er nog maar zo'n 400. Boswachter Ger Verwoerd van het Geldersch Landschap wijt het afnemende aantal groene handhavers aan bezuinigingen en strengere regels van het Rijk.

"Er worden meer schoten in het bos gemeld, 's nachts rijden er vaker voertuigen door het bos met grote schijnwerpers die het wild opsporen en ik kom meer kadavers tegen met kogelverwondingen”, aldus Verwoerd in EenVandaag.

“Niet zonder wapen bos in”

Het gaat om georganiseerde criminaliteit, de illegale wildhandel is zeer winstgevend zegt boswachter Verwoerd. "Het is bekend dat stropers opereren vanuit woonwagenkampen in Zuid-Nederland". En de stroperij neemt steeds agressievere vormen aan. Jachtopzichter Marcel Kamps van het Rijk van Nijmegen is door stropers klemgereden, bedreigd en achtervolgd. “Ik zou niet graag zonder wapen op pad gaan, ik ben 80 procent van de tijd alleen in het bos. Dan is dat het enige redmiddel wat je hebt".

Dierenpolitie

Kamerleden pleiten voor een harde aanpak van de stroperij. CDA en PVV willen dat de nieuwe dierenpolitie de stropers gaat opsporen. GroenLinks ziet meer in een uitbreiding van het aantal jachtopzichters. De PVDA is van mening dat het Openbaar Ministerie meer prioriteit aan stropen moet geven en het als zwaar misdrijf moet gaan zien.