Vaak hoor je: als je stress hebt, moet je óf iets anders gaan doen óf focussen op het positieve in je leven. Een dagboek bijhouden is een manier om beide te doen, juist tijdens de coronacrisis.

Coach Lidy Geerts van Nieuw Begin Coaching werkt veel met mensen in een burn-out. "Die zitten in een negatieve spiraal en merken weinig van wat er leuk is aan het leven." De huidige coronacrisis kan ook negativiteit en angst veroorzaken, zegt ze. "Die angst wordt aangewakkerd door alle berichtgeving. Er zijn mensen die hele dagen aan de tv gekluisterd zijn. Dan cultiveer je de angst." Geerts raadt dan ook aan om tijdens deze crisis een dagboek bij te houden waarin je focust op dankbaarheid en positiviteit.

Lees ook

Positief gevoel stimuleren

Volgens Geerts is het belangrijk om elke dag twee vragen te beantwoorden: 'Waar ben je dankbaar voor?' en 'Wat ging er goed en maakt je trots?' In het werk-dagboek dat zij voor haar cliënten ontwikkelde stelt ze ook een derde vraag, die per dag verschilt. "Het doel is altijd om een positief gevoel te stimuleren."

Doordat je weet dat je elke dag iets positiefs in je dagboek gaat schrijven, ben je er de hele dag mee bezig. "Bij een leuke gebeurtenis denk je 'Hé, dit is een leuk moment. Ga ik dit vandaag in mijn dagboek opschrijven?'" Omdat de opdracht elke dag terugkomt ontwikkel je volgens Geerts een andere mindset.

'Schrijven geeft me rust'

Dat een dagboek bijhouden helpt om positief te blijven, merkt theatermaker Derk Stenvers (28). "Het is rustgevend in deze gekke tijd." De culturele sector wordt hard geraakt door de crisis en ook hij zit noodgedwongen thuis.

Derk begon zijn 'coronadagboek' op 16 maart, de dag van de speech van premier Rutte. "Veel van mijn dagen zouden op elkaar kunnen gaan lijken. Het bijhouden van een dagboek zag ik als een poging om verschil te blijven zien."

info

"Het was een rustige speech, geen nieuwe informatie, maar één ding wordt wel steeds duidelijker: we are in this for the long haul. 'Corona blijft nog lange tijd onder ons.' Een andere quote: 'Let een beetje op elkaar.' Ik heb mijn telefoon het grootste gedeelte van de dag boven laten liggen en niet opgenomen."

Een stuk uit het dagboek van Derk, van 16 maart 2020.

Neem eens een 'pieker-kwartier'

Behalve over politieke zaken, die er 'zeker wel insluipen' schrijft Derk zoveel mogelijk over de leuke dingen: het weer dat beter wordt, boeken die hij wil lezen, en de gezelligheid met zijn huisgenoten. Op 3 april schreef hij: "Nog nooit zijn we zo'n harmonieus huishouden geweest, met aandacht voor elkaar, vragen, gesprekken, een veilige sfeer. Dat praten tegen je planten helpt, acht ik allang bewezen. Ze staan er mooier bij dan ooit tevoren."

Geerts raadt mensen dus aan om in hun dagboek te focussen op positieve dingen. Als ze wel veel piekeren, adviseert ze een 'pieker-kwartier'. "Pak er een kookwekker bij. Dan mag je een kwartier opschrijven waarover je piekert, in een apart schrift, niet in je dagboek."

Lees ook

Interessant voor later

Volgens Geerts kan het helpen om je dagboek terug te lezen, zodat je later nog een keer geniet en dankbaar bent. "Je gaat terug in je herinnering, terug in het positieve gevoel." Ze raadt aan het piekerschrift niet terug te lezen.

Derk denkt zijn dagboek 'absoluut' na afloop van de coronacrisis terug te lezen. "Het is interessant om voor later te hebben. Om te kijken of ik dan een lijn zie in wat dit met me deed."

'Schrijven met de hand heeft meer impact'

Er zijn verschillende manieren om een dagboek te schrijven. Met pen en papier in een boekje, typen op je laptop of inspreken in je telefoon. Maar echt met de hand schrijven heeft volgens Geerts meer impact dan achter de computer je vingers het werk laten doen. "Ze zeggen wel eens: als je schrijft ben je meer verbonden met je hart en als je achter de computer typt ben je meer verbonden met je brein."

Wil je weten wat voor jou goed werkt? Geerts adviseert te gaan experimenteren. "Ga over hetzelfde onderwerp eerst typen op de computer en daarna schrijven met de hand. Voel wat het met je doet." Derk typt zijn dagboek op zijn laptop en probeert elke dag op een vast tijdstip te schrijven. "Ik overzie de dag dan beter. Ik ben van mezelf een slechte planner, een uitsteller. Als ik het 's ochtends doe ben ik de rest van de dag veel productiever."

Schrijven als meditatie

"Door regelmatig te schrijven stap je uit het piekeren", zegt Geerts. Je hebt dus langer voordeel van een dagboek bijhouden dan alleen het moment van schrijven zelf. "Je traint jezelf positiever te zijn."

"Ik heb schrijven altijd gebruikt om erachter te komen wat ik voel", vertelt Derk. Door die aandacht te geven aan het beschrijven van zijn gevoelens "is het als meditatie". Een laatste voordeel van een dagboek bijhouden volgens hem: "Het moet niet, het mag. En dat geeft vrijheid en plezier."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.