Voor dierenactivisten in Nederland is het vandaag een spannende dag die uitkomst zal bieden in een discussie die al meer dan veertig jaar woedt. Zij vinden dat het fokken van gezelschapsdieren zoals rashonden en raskatten aan banden moet worden gelegd, omdat er teveel misstanden plaatsvinden door inteelt en het te lang doorfokken op een stamboom.

Geneticus Ed Gubbels is opgelucht dat de strengere wetgeving nu nabij is. Volgens hem zijn bijna alle hondenrassen doodziek: 90 procent van de cavaliers, golden retrievers en Duitse herders lijdt aan epilepsie of hartfalen. “Op een gegeven moment hebben mensen door dat als je plezier wilt beleven aan een hond, je maar geen rashond meer moet kopen. Tenminste 40 procent van de rashonden krijgt te maken met een erfelijk gebrek in de eerste helft van zijn leven.”

De motie wordt ingediend door de SP (Henk van Gerven) en de PvdA (Tsjeerd van Dekken). De partijen willen dat niet alleen de beroepsfokkers, maar ook de hobbyisten onder strengere regels gaan vallen. Dit is een belangrijke wijziging, omdat meer dan 90 procent van de fokkers van rashonden hobbyfokkers zijn. Juist deze fokkers dragen door hun deelname aan hondententoonstellingen bij aan inteelt en extreme uiterlijke eigenschappen, zoals te korte pootjes en een te kleine snuit.

Ook Hans Baaij, directeur van Stichting Dier&Recht, die jarenlang streed voor betere regels,  verwacht veel van vandaag en vindt het aannemen van de motie zelfs voor de rashondenfokkers reden om blij te zijn/ de champagne te ontkurken.

Bom onder fokbeleid?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.