Het is al jaren een kat en muis spel: De zoektocht naar de identiteit van s’werelds meest succesvolle straatkunstenaar Banksy. De naam Robin Gunningham doet al jaren de ronde en recent onderzoek door wetenschappers van de Queen Mary University of Londen zou dat bevestigen. Maar de mensen rond Banksy ontkennen in alle toonaarden. 

Voor het eerst zijn nu in de Amsterdamse Beurs van Berlage officiële foto’s te zien van Banksy aan het werk. De foto’s zijn zo bewerkt dat je hem niet herkent. Op eentje na. Daarop is te zien dat hij donker haar heeft en een bril draagt.

Het is voor EenVandaag niet te verifiëren, maar zo op het eerste gezicht lijken het haar en de bril verdacht veel op een foto uit de Britse Daily Mail. In 2008 kopt de tabloid dat ze Bansky eindelijk hebben ontmaskerd en dat het de Brit Robin Gunningham is. Onzin, reageren Banksy’s vertegenwoordiger.

Anonimiteit is een belangrijk deel van Banksy’s identiteit. Reden genoeg dus om te ontkennen. In het begin was hij anoniem omdat zijn graffiti werk illegaal is. Inmiddels is het een lucratieve marketing truc voor een kunstenaar wiens werken voor tonnen worden verkocht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.