Het is opnieuw een pijnlijke dag voor de sportwereld. Nadat er de afgelopen maanden steeds vaker slachtoffers hun verhaal deden over seksueel misbruik binnen de sport blijkt nu dat de sportwereld zelf ook grote steken heeft laten vallen bij de afhandeling van misbruikzaken. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en Bureau Beke.

Zij constateren dat de informatie over deze incidenten vaak blijft hangen bij de vereniging, bond of sportkoepel NOC*NSF en dat de politie zelden wordt ingeschakeld. Dit zou betekenen dat daders onnodig lang hun gang kunnen gaan zonder dat er wordt ingegrepen.

Vooral het vertrouwenspunt van NOC*NSF krijgt het in dit nieuwe onderzoek zwaar te verduren. Deze instantie is opgericht in 2014 met het idee om een plek te bieden waar sporters misstanden kunnen melden bij een vertrouwenspersoon. Van de 178 zaken die tussen 2013 en 2015 bij het Vertrouwenspunt zijn terecht gekomen is van slechts 47 gevallen bekend wat de daadwerkelijke uitkomst van het onderzoek is.

Onafhankelijke onderzoekscommissie

Afgelopen mei is er een officiële commissie ingesteld onder leiding van voormalig minister Klaas de Vries die onderzoek gaat doen naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Het onderzoek moet voor het einde van het jaar zijn afgerond.

Dat misbruik in de sport een groot probleem is twijfelt niemand meer aan. Naar schatting hebben zeker 1 op de 10 sporters in Nederland te maken gehad met een vorm van misbruik op de sportvereniging, vaak in hun jeugdjaren. Maar omdat het hier gaat om alleen de officiële meldingen wordt er vanuit gegaan dat dit slechts het topje van de ijsberg is. In totaal zijn er ruim 4,3 miljoen Nederlanders lid van een sportclub.

Vanavond in EenVandaag is hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers te gast, zij deed de afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar de afhandeling van meldingen van seksueel misbruik binnen de sport.

Ook gaan we langs bij voetbalclub PSV, een club die zelf ook te maken heeft gehad met seksueel misbruik op de jeugdopleiding. Het is een van de redenen waarom algemeen directeur Toon Gerbrands zich hard maakt voor een meldpunt misbruik bij alle profvoetbalclubs in Nederland. 

Hier is het volledige interview met Toon Gebrands terug te zien:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.