Arcadehallen moeten verboden terrein voor kinderen worden, vindt CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg. Nu kunnen kinderen vanaf twaalf jaar zonder toezicht op de spelautomaten spelen. Van Toorenburg gaat demissionair staatssecretaris Dijkhoff vragen om actie te ondernemen. Ze wil dat de minimumleeftijd voor de hallen naar 18 jaar gaat. 

Ook volgens Universiteitshoogleraar en neuropsycholoog Jelle Jolles (VU) vormen de arcadehallen die de afgelopen jaren op verschillende plekken in Nederland verschijnen een gevaar: ‘onverantwoordelijk en een slecht idee’, zegt hij tegen EenVandaag.

Sinds 2013 verschijnen in Nederland arcadehallen onder de naam Gamestate, opgezet door het Limburgse bedrijf Alrecrea. Het zijn hallen waar kinderen kunnen spelen op spelautomaten, sommige automaten zijn gericht op behendigheid maar er zitten ook Rad van Fortuin-achtige machines bij.

Kinderen boven de 12 jaar mogen zonder begeleiding naar binnen. Gamestate heeft zich tot nu toe gevestigd in Kerkrade, Rotterdam en Utrecht.

Universiteitshoogleraar Jolles publiceerde vorig jaar het boek ‘Het Tienerbrein’ over de neuropsychologie van tieners. Volgens hem is het niet goed dat kinderen zonder begeleiding in de hallen mogen spelen omdat kinderen de risico’s en consequenties nog niet in kunnen schatten. “Een brein is pas volledig ontwikkeld tussen het 21e en 25e levensjaar. Tot die tijd kunnen kinderen de consequenties van die spellen nog onvoldoende inzien.” Volgens Jolles zit het gevaar erin dat de kinderen verslaafd raken aan gokken en te veel geld verspelen.

Roel Veltmeijer, directeur van Alrecrea is het niet eens met de kritiek. Hij geeft EenVandaag een rondleiding door zijn grootste arcadehal in Utrecht. In EenVandaag ook een interview met Jelle Jolles. Op EenVandaag Radio spreken we onder andere met psychiater Bram Bakker. 

In een statement zegt Gamestate verbaasd te zijn: 

Wij zijn zeer verbaasd over het negatieve beeld dat het CDA over onze gamecenters schept en zijn er ook door overvallen. CDA-kamerlid Van Toorenburg heeft het over 'kindercasino's'. Dit is een onterechte beschuldiging. We bieden videospellen, sportgames en games zoals je die ook op de kermis of op je iPhone kunt vinden.Wij bieden geen gokautomaten aan. We zijn een ouderwetse arcade in een nieuw jasje gestoken. We richten ons voornamelijk op jongvolwassenen en bieden jong en oud, vaak samen, een leuk avondje uit. Vrienden, families en stelletjes komen naar onze locaties om in een sociale setting met en tegen elkaar te spelen.Gasten komen voor het vermaak, de prijzen zoals een pop of een knuffelbeer, die gewonnen kunnen worden, zijn een leuk extraatje. CDA-kamerlid van Toorenburg zet ons in een negatief daglicht in de media. Graag nodigen we het CDA bij Gamestate uit zodat we met hen in gesprek kunnen treden en eventuele zorgen weg kunnen nemen.

Madeleine van Toorenburg laat aan EenVandaag weten geen behoefte te hebben aan een gesprek met Gamestate. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.