"Het is moord. Je gaat naar de hel", schreeuwt een demonstrant tegen Eva de Goeij waneer ze de abortuskliniek bezoekt.

Eenmaal binnen in de kliniek laat Eva weten dat er demonstranten voor de deur staan. De kliniek zegt er niks tegen te kunnen doen, want het is het recht op demonstreren en vrijheid van meningsuiting. Ook minister De Jonge van Volksgezondheid heeft eerder al laten weten voor speciale bufferzones te zijn waarbinnen niet gedemonstreerd mag worden.

Video: Zo proberen demonstranten vrouwen te overtuigen geen abortus te plegen

Buddysysteem

Nu, maanden later, is er nog weinig veranderd. Vrouwen worden nog steeds aangesproken bij de klinieken. Daarom komt het Humanistisch Verbond en De Bovengrondse met een eigen plan: een buddysysteem voor vrouwen zodat ze niet alleen langs de demonstranten moeten lopen. "Ons doel is om de keuzevrijheid en het recht om zelf te bepalen of je je zwangerschap wilt afbreken of te behouden te waarborgen", vertelt Eva.

Inmiddels hebben zich al bijna 3000 buddy's aangemeld. Suzanne is een van hen. "Niemand gaat voor z'n plezier naar een abortuskliniek, dus daarom is het fijn dat de mogelijkheid bestaat om veilig naar binnen kunnen." Zelf heeft ze geen abortus ondergaan, maar het is volgens haar belangrijk dat vrouwen wel die keuze hebben. "De laatste tijd ligt wat wij als vrouwen mogen met ons lijf en carrière toch wat meer onder druk."

'Na de zomer iets op poten'

Het is nog niet bekend wanneer de eerste buddy's worden ingezet en hoe het systeem precies gaat werken. "Het zou heel mooi zijn als we na de zomer iets op poten hebben. Maar we moeten echt even kijken", zegt De Goeij. De abortusklinieken hebben al laten weten blij te zijn met het idee.

Deze vrouw komt met een buddysysteem voor iedereen die naar een abortuskliniek moet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.