Na Prinsjesdag barst vandaag in de Tweede Kamer het politieke debat los. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen kruisen coalitie en oppositie de degens over de kabinetsplannen. Vooral voor Lilian Marijnissen (SP) en Rob Jetten (D66) is het spannend.

Minder dan een jaar geleden volgde Rob Jetten Alexander Pechtold op als fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Dit zijn dan ook zijn eerste Algemene Politieke Beschouwingen in die rol. De spanning staat er op, want D66 is de enige coalitiepartij die het minder doet in de peilingen.

Mooi podium voor Jetten

Ook voor Jetten persoonlijk is het spannend. Komend jaar kiezen de leden van D66 de lijsttrekker voor de Kamerverkiezingen in 2021. Wil hij zijn naam vestigen als partijleider, dan zijn deze Beschouwingen natuurlijk een mooi podium. Jetten: "Ik ga deze twee dagen zeker ook gebruiken, om meer van mezelf te laten zien."

Lilian Marijnissen is al iets langer boegbeeld van de SP. Niettemin zijn ook voor haar de Beschouwingen van groot belang. De SP verloor de laatste drie verkiezingen en is op zoek naar de weg omhoog.

Bekijk hier de reportage over Rob Jetten (D66) en Lilian Marijnissen (SP) tijdens de Politieke Beschouwingen.

'Er moet heel veel gebeuren'

Onlangs bleek uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, dat het vertrouwen in Lilian Marijnissen onder de SP achterban matig is: slechts 54 procent. Lukt het haar om tijdens deze Beschouwingen indruk te maken en het tij voor haar en haar partij te keren?

Dat het voor haar spannend is, geeft ze zelf wel toe: "Iedereen kijkt er natuurlijk naar. Er moet heel veel gebeuren. Dan denk ik aan de docenten die met een lerarentekort zitten, zorgmedewerkers met hogere werkdruk, politie-agenten die zitten te wachten op collega's. Die kijken natuurlijk ook en verwachten dat wij voor ze knokken."