Eén op de vijf Nederlanders kampte in 2017 met slaapproblemen. Zij hadden moeite met in slaap vallen, moeite om door te slapen, of werden te vroeg wakker. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête van het CBS.

Deelnemers aan de enquête moesten aangeven in welke mate zij in de afgelopen twee weken last hadden van problemen met slapen. Van de mensen die slaapproblemen meldden, gaf ruim 40 procent aan dat dit invloed heeft op hun dagelijkse functioneren. Verminderende concentratie, een slecht humeur en vergeetachtigheid noemden zij als voorbeelden.

info
clock 16-03-2018 01:00

Vraag uit de enquête:

“In welke mate heeft u in de afgelopen 2 weken last gehad van problemen met slapen? Denkt u hierbij aan moeite met in slaap vallen, moeite om door te slapen, of te vroeg wakker worden.”

De leeftijdsgroep met de meeste slaapproblemen waren de 75-plussers. In deze categorie heeft 28 procent slaapproblemen gerapporteerd. Onder alle leeftijdsgroepen geldt dat meer vrouwen dan mannen slaapproblemen rapporteren.

Invloed op gezondheid

Marloes van den Hil kampt al een jaar met slaapproblemen. “Iedereen heeft weleens een nachtje dat je niet kan slapen. Het begint ook met een nachtje maar breidt zich uit tot meerdere nachten in de week en dat is verschrikkelijk. Je ligt maar te woelen en te draaien in bed – het is echt helemaal niet leuk.”

Neuroloog Hans Hamburger is verbonden aan het Amsterdam Slaap Centrum. Hij waarschuwt voor het gevaar van slaaptekort en ziet dat slaap belangrijk is voor het voorkomen van allerlei ziektes. “Hoge bloeddruk, obesitas en suikerziekte kan je alleen goed voorkomen als je voldoende slaap hebt.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.