Verschillende organisaties hebben de samenwerking met het jongerenfestival van Shell afgebroken. 'Generation Discover', dat vandaag van start gaat en vijf dagen duurt, krijgt geen subsidie meer van de gemeente Den Haag en ook scholen boycotten het festival. Het ministerie van OCW opent het festival op Malieveld, tot grote frustratie van de burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs. “Generation Discover gaat over schone technologie, terwijl Shell voor 98% fossiele multinational is. Het ministerie zou scholen juist tegen Shells kindermarketing moeten beschermen”, zegt Femke Sleegers van beweging.

Het festival is bedoeld om jongeren in aanraking te laten komen met wetenschap en technologie. Secretaris-generaal van het ministerie van OCW, Marjan Hammersma, zal het festival samen met de CEO van Shell Nederland, Marjan van Loon, openen. "We vinden het belangrijk dat we kinderen laten zien hoe leuk techniek is op een inspirenrende en speelse manier. De techneuten van de toekomst hebben we heel hard nodig. En we merken dat kinderen een heel beperkt beeld hebben van wat techniek is", zegt Van Loon. 

Sleegers vindt het jammer dat het ministerie meewerkt aan het festival. “Door het Generation Discover te openen, laat het ministerie zich lenen voor greenwashing van Shell. Ze verwelkomen Shell zo met open armen in het onderwijs”, zegt Sleegers. Vrijdag 19 oktober organiseert de groep een ‘creative actie om het ware gezicht van Shell te tonen’. 

Aantal partners teruggetrokken 

Fossielvrij Onderwijs is niet de enige die kritiek heeft op het festival. Een aantal partners van het festival heeft zich teruggetrokken. Zo liet de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden weten dat de bijna veertig basisscholen die bij hen zijn aangesloten niet zullen gaan. Tot nu toe waren de scholen wel altijd aanwezig. Shell heeft de Stichting uitgenodigd voor een gesprek om over de beslissing te praten. 

De Haagse Groenlinks probeert al langer om de samenwerking tussen de gemeente Den Haag en de organisatie van het festival te verbreken. Arjan Kapteijns, fractievoorzitter: “Shell grijpt het festival aan om hun idealen te projecteren op kinderen en daar hebben wij moeite mee.” De gemeente Den Haag verstrekt dit jaar voor het eerst geen subsidie aan de organisatie van het festival. Ook hebben ambtenaren van de gemeente afgesproken om niet naar het Malieveld te gaan de komende dagen. “De doelstelling van Shell rijmt niet met de ambitie van Den Haag om een duurzame stad te zijn”. 

Van Loon kan zich niet vinden in de kritiek. "Ik denk als je hier rondloopt wordt je alleen maar blij, we hebben ontzettend goeie feedback gekregen op de afgelopen jaren. Niet alleen van de kinderen, maar ook van de docenten en van ouders die vonden dat dit in Nederland ontbrak." 

‘Ondermijnen het Klimaatakkoord’ 

Het festival is voor Fossielvrij Onderwijs voornamelijk problematisch, omdat volgens hen Shell juist geen duurzame boodschap de wereld in stuurt. Zo vertelde de oliemaatschappij vorig jaar op het festival dat in 2050 energie nog voor zo’n 70% uit kolen, olie en gas bestaat. “Shell ondermijnt daarmee het Klimaatakkoord van Parijs. Als Shell iets gaf om de toekomst van kinderen, zou het direct stoppen met olie en gas”, zegt Sleegers. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.