De SGP wil af van de gebedsoproepen door moskeeën die op straat klinken. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij. Volgens de christelijke partij is er veel weerstand tegen de gebedsoproepen, maar mag een gemeente het niet weigeren.

Fractievoorzitter Kees van der Staaij: ‘Gemeentebesturen zeggen niets te kunnen doen. Dan wordt het tijd dat de Kamer in actie komt. Wat ons betreft klinkt de oproep helemaal niet, maar als daar geen meerderheid voor is, dring het dan zoveel mogelijk terug.’

De SGP vindt het kwalijk dat de overheid ‘islamisering van de publieke ruimte in de hand werkt’. Bovendien zorgen de oproepen voor veel onbehagen en protest, aldus de partij:

Er is een wezenlijk verschil tussen gebedsoproepen van moskeeën en kerkklokken. Al eerder is gesteld dat dit bij het Nederlandse cultuurpatroon past, los van godsdienst.

Moskeeën mogen vooralsnog oproepen tot gebed: dat is vastgelegd in de grondwet. De meesten doen dat overigens niet.

De Centrum Moskee in Deventer roept al sinds 2013 dagelijks via luidsprekers op tot het gebed, de zogenaamde azan. Voordat ze ermee begonnen, was er veel protest van buurtbewoners. Hoe is dat nu? Levert de dagelijkse gebedsoproep inderdaad geluidsoverlast op? En wat vinden moskeegangers van het pleidooi van de SGP?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.