Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP hoopt dat de Tweede Kamer de subsidie van Stichting Siriz niet intrekt. De stichting, die voorlichting geeft over zwangerschap en abortus, krijgt kritiek van Kamerleden, omdat ze geen onafhankelijke informatie zouden verspreiden. Van der Staaij denkt dat er meer achter die beschuldigingen zit. "Stop het nepnieuws over Siriz. Er is een geregisseerde campagne tegen hen aan de gang."

Van der Staaij stelde een paar jaar geleden nog de subsidie voor stichting Siriz veilig. Het lukte de SGP zelfs om een hogere beurs los te krijgen in de Kamer. "Met mij vonden de ChristenUnie en de PvdA dat toen ook een goed idee. Zij steunden het voorstel."

Volgens de SGP-leider zijn er veel vrouwen die zich gesteund voelen door de hulp van de stichting. "Of ze nu kiezen om hun zwangerschap uit te dragen, of voor abortus gaan, die steun wordt enorm gewaardeerd." Vrouwen die abortus plegen bij een ongewenste zwangerschap kunnen volgens Van der Staaij sneller steun krijgen dan vrouwen die dat niet doen. "Als je in Nederland kiest om je zwangerschap uit te dragen, is het vaak heel moeilijk om steun te krijgen. Die steun geeft Siriz nou juist wel."

Kijk & lees ook:

Sturende antwoorden Siriz

Een van de beschuldigingen aan het adres van Siriz is dat voorlichters van de stichting sturend zouden zijn, om te voorkomen dat vrouwen kiezen voor abortus. Volgens Van der Staaij zijn er meerdere kampen als het gaat om de gevolgen van een abortus en laat Siriz enkel een andere kant horen. "Er is simpelweg discussie over de pyschische belasting na abortus, dat blijkt hier wel uit. Mensen hebben ook vaak last van schuld en schaamte na een abortus. Laat er ook ruimte zijn voor dat verhaal."

Verder zou Siriz zelfs onjuiste claims maken over abortus, om vrouwen te ontmoedigen. Gynaecoloog Gunilla Kleiverda deed zich bijvoorbeeld voor als ongewenst zwangere vrouw. Zij kreeg toen, onterecht, te horen dat je door een abortus later moeilijker zwanger kan worden. Er werd ook gezegd dat abortus infecties zou kunnen veroorzaken. 

'Let niet op de kleur van de organisatie' 

Van der Staaij verdedigt Siriz. "Ik zou zeggen: stop het nepnieuws over Siriz. Er is hier een geregisseerde campagne aan de gang." De christelijke waarden van Siriz zouden volgens hem meespelen bij de kritiek die de organisatie krijgt. "Leg niet alles onder een vergrootglas, omdat de kleur van de organisatie je niet aanstaat. Ze hebben het over bescherming van ongeboren leven, naast de keuzevrijheid van de vrouw."

De SGP-fractievoorzitter hoopt dat Kamerleden geen overhaaste beslissingen nemen. "De eisen aan hulpverlening worden duidelijker, dat heeft de staatssecretaris al gezegd. Reden voor alle partijen om zich niet te laten meeslepen, maar heel goed te kijken wat er aan de hand is. Siriz moet net als elke andere organisatie op hun werk worden beoordeeld." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.