Naast Schiphol hebben ook andere luchthavens in Nederland hun vergunningen niet op orde. Daarmee zijn ze in overtreding. Dat zegt Mobilisation for the Environment (MOB), dat de overheid heeft gevraagd te gaan handhaven.

Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport, Lelystad Airport en Groningen Airport Eelde hebben alle vijf geen Natuurbeschermingsvergunning, laat MOB weten.

Stikstofuitstoot

Zo'n vergunning is nodig vanwege de stikstofuitstoot van het vliegverkeer, dat schade toebrengt aan de natuur. Onlangs onthulde EenVandaag al dat Schiphol al jaren zo'n vergunning mist, waardoor 100.000 starts en landingen illegaal zouden zijn.

MOB, dat eind mei de stikstofzaak tegen de Nederlandse overheid bij de Raad van State won, heeft de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) formeel verzocht op te treden tegen de luchthavens. Dat betekent volgens de milieuorganisatie concreet dat het aantal vliegbewegingen terug moet naar het niveau van 2004, om te voldoen aan de uitspraak van de Raad van State,

26.000 vluchten minder vanaf Eindhoven

Als het Rijk echt tot handhaving over zou gaan, heeft dat vooral gevolgen voor Eindhoven Airport. Het aantal vluchten groeide daar sinds 2004 hard, van een kleine 11.000 naar circa 37.000 vorig jaar. Op vliegveld Eelde zou het aantal vluchten volgens MOB moeten halveren van ruim 4.400 naar 1.900. Op de luchthavens in Rotterdam en bij Maastricht lag het aantal vliegbewegingen in 2004 juist licht hoger dan vorig jaar.

MOB-voorman Johan Vollenbroek houdt de mogelijkheid open dat het aantal starts en landingen zelfs terug moet naar het niveau van 1994. "Dat is het jaar waarin gebieden zijn aangewezen als beschermde natuur conform de Europese vogelrichtlijn. Rond Lelystad Airport zijn die er in ieder geval."

Johan Vollenbroek
Bron: EenVandaag
Johan Vollenbroek (MOB)

Vergunning afdwingen

Vollenbroek wil met zijn handhavingsverzoek vooral afdwingen dat de luchthavens een vergunning gaan aanvragen. "Dan moet de stikstofuitstoot in kaart gebracht worden, de schade aan de natuur beoordeeld worden en onderzocht of en hoe die vervolgens gecompenseerd kan worden."

De ministeries van LNV en I&W lijken enorm in hun maag te zitten met de ontbrekende vergunningen. Op vragen van EenVandaag naar de geldende vergunningen van de luchthavens komt geen antwoord. Minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W zei vorige week zich lastig voor te kunnen stellen dat Schiphol 100.000 vluchten moet inleveren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.