Het is vandaag demonstratiedag in Den Haag. En om te voorkomen dat de jongeren in de Schilderswijk vandaag opnieuw te maken krijgen met agressie, organiseren buurtwerkers in samenwerking met de gemeente een sportevenement in het midden van de Schilderswijk. 1000 kinderen en jongeren in de Haagse Transvaal en Schilderswijk wordt een alternatief geboden voor de demonstraties.

EenVandaag blikt met coördinator Sebastiaan Nederhoed en een aantal jongeren terug op de afgelopen periode die de wijk zwaar heeft beschadigd. Daarnaast een interview met Mustapha Barbouch, voorzitter van de stichting Marokkaans jongerengeluid.

Vrede en de Vrijheid om te demonstreren. Daar gaat het over vandaag in Den Haag. Naar schatting 9000 mensen lopen vandaag de Vredesloop rondom het Vredespaleis en een nog onbekend aantal mensen zullen op vier plekken in de stad demonstreren. 

Lopen is er bij die demonstraties vandaag niet bij, uit angst voor een nieuwe escalatie zoals vorige maand in de Schilderswijk bij de ‘vrijheidsmars’ van het nationalistische Pro Patria. 

Veel demonstraties

Er wordt vandaag gedemonstreerd tegen de Turkse onderdrukking van Koerden (een demonstratie van de Koerdische Arbeiders Vereniging), tegen de jihadistische islam (een demonstratie van de Nederlandse Volks Unie), tegen opkomend racisme (een demonstratie van de Anti Fascistische Partij), en tegen het Vertical Video Syndrome (een demonstratie van GeenStijl). 

De inwoners van de Schilderswijk organiseren vandaag ook een eigen vredesfeest in de hoop de draad weer met elkaar te kunnen oppakken. Ook spreken we met Jozias van Aartsen die tevreden stelt dat er meer mensen op de Vredesloop zijn afgekomen dan op de protestacties en aangeeft dat de politie de Schilderswijk vandaag extra goed beschermt met ‘een zero-tolerancebeleid’ tegen relschoppers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.