Jan Blokhuijsen heeft de Zuid-Koreanen tegen zich in het harnas gejaagd met een opmerking over het eten van hondenvlees. “Behandel honden alstublieft beter in dit land.” De Nederlandse schaatser doelde daarmee op het feit dat in Zuid-Korea nog altijd hondenvlees geconsumeerd wordt. Blokhuijsen zorgde daarmee voor de nodige commotie bij de Winterspelen in Pyeongchang.

Nadat Zuid-Koreaanse media melding maakten van de oproep, reageerden inwoners fel op de Nederlandse schaatser. Zo werd Blokhuijsen omschreven als ‘racistisch’, ‘onnozel’ en ‘onwetend van een andere cultuur.' Volgens de dienstdoende verslaggever van The Korea Times kwam de oproep van Blokhuijsen uit het niets.

Nadat de opmerking van Blokhuijsen 'viraal' was gegaan, volgden legio boze reacties van Koreanen via sociale media. “Het IOC moet hem straffen voor het maken van een racistische opmerking, door onwetendheid vanuit een andere cultuur'', liet iemand weten. Een ander riep de Koreaanse overheid op om een klacht tegen de Nederlandse schaatser in te dienen. Chef de mission Jeroen Bijl verontschuldigde zich donderdag eveneens voor de uitlating van Blokhuijsen. Hij benadrukte dat TeamNL de Koreaanse cultuur respecteert.

‘Hondenvlees brengt lichaam weer in balans’

Het eten van hondenvlees is een gevoelig onderwerp in het gastland van de Winterspelen. Veel jonge Koreanen wagen zich er niet meer aan. Maar anderen beschouwen hondenvlees nog steeds als een lekkernij. “Dat is wat we aten toen we arm waren en daarmee werd het een gewoonte'', legt een burger in een Koreaanse krant uit. Met de opmerking haalde Blokhuijsen de woede van de Zuid-Koreaanse bevolking op de hals.

Volgens NPO Radio 1 wordt er geschat dat er zo’n 2,5 tot 3 miljoen honden jaarlijks worden afgemaakt voor hun vlees. “Hondenvlees heeft de eigenschap om je te verwarmen en brengt je lichaam weer in balans”, zegt dokter Perk tegen NPO Radio 1.

‘Ik ben erg begaan met dierenwelzijn’

Een dag later bood Blokhuijsen zowel op Twitter als in een officiële persverklaring van sportkoepel NOC*NSF haastig zijn excuses aan. “Mensen die mij kennen weten dat ik erg begaan met het welzijn van dieren”, aldus Blokhuijsen. “Ik had deze opmerking niet op dit moment en op deze plaats moeten maken. Het is een persoonlijke mening die ik niet moet uitdragen in een persconferentie tijdens de Olympische Spelen.''

Blokhuijsen: “Het is me inmiddels duidelijk dat veel mensen in Korea zich door deze opmerking beledigd voelen. Het is nooit mijn bedoeling geweest de Koreaanse bevolking of de Koreaanse cultuur met mijn opmerking te beledigen. Het spijt mij dat door mijn opmerking mijn team en TeamNL ook last hebben van de ophef.”

Geen hondgerechten op de kaart

Het is niet de eerste keer dat het eten van hond in het nieuws komt. Eerder op de Winterspelen zorgde presentator Filemon Wesselink voor ophef toen hij aankondigde een broodje hondenvlees te willen eten. Ik ben heel erg benieuwd naar hond”, aldus Wesselink in een gesprek met schaatser Kai Verbij. “Je kunt daar kiezen tussen een Deense dog of een teckel. Ik ga het wel proeven. Niet een hele hond, gewoon een broodje hond.” De opmerking kwam de presentator op flinke kritiek te staan, waarna hij zijn opmerking weer relativeerde.

Volgens De Telegraaf zijn de Zuid-Koreaanse autoriteiten zich zeer bewust van de controversiële kant van de zaak en hebben ze de horeca tot in de verre omtrek van Pyeongchang opgeroepen tijdens de Winterspelen geen hondgerechten op de kaart te zetten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.