Tijdens de muziekcompetitie Art Rocks leren muzikanten hoe je op een creatievere manier muziek maakt. Het geheim: gebruik kunst. Rockartiest Blaudzun vertelt hoe schilderijen de inspiratiebron kunnen zijn voor nieuwe nummers.

Blaudzun legt uit dat je op een andere manier een museum moet binnenstappen dan je misschien gewend bent. "Houd je niet aan de routes en kijk niet naar de bordjes, maar beweeg je terloops door het museum." Dat kan nog best lastig zijn want het museum nodigt uit om het anders te doen.

Stel je daarom voor dat je op een feestje bent. "Je komt binnen en gaat een beetje rondlopen. Je loopt op iemand af of als je geluk hebt dan komt er iemand op jou af. Zo werkt dat ook bij kunst. Een kunstwerk kan naar je toe komen." Zo kom je uit bij een kunstwerk dat jouw gevoel aanspreekt.

Het associatiespel

Je staat voor een kunstwerk, en dan? "Nu is het belangrijk dat je openstaat voor de energie en prikkels die van het kunstwerk afkomen." Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk om in 'een staat van associëren' te komen. Blaudzun noemt het 'van kijken naar zien' gaan.

Om dit onder de knie te krijgen heb je een groep vrienden nodig. "Iemand noemt een woord, bijvoorbeeld plant, dan roept de ander groen, en de anders seks. Zo raak je in een flow." Niet nadenken maar roepen dus. Het spel kan je ook doen als je voor een kunstwerk staat. Om rare blikken van medebezoekers in het museum te voorkomen is het raadzaam thuis een digitale afbeelding van het werk op te zoeken.

Alle ideeën zijn goed

Schrijf tijdens de brainstormsessie direct al je ideeën op. Of zing ze in met behulp van een voicerecorder. "Ik heb vaak gedacht: 'Als het goed is komt het wel terug', nou dat is niet zo." Blaudzun vertelt dat veel deelnemers van Art Rocks het moeilijk vinden om ideeën niet gelijk af te schieten.

"Er komt een moment dat je moet zeggen dat iets niet goed genoeg is. Alleen dat moment is niet in dit stadium. Die selectie komt later." Los gaan en geduld hebben dus. Tijd is nodig om je gevoel te laten spreken.

Pak een ander instrument als je bent vastgelopen

Daar zit je dan met al je ideeën. Maar je komt niet verder. Je bent vastgelopen. Niet getreurd, een nummer schrijven is een vak apart: "Er zijn goede muzikanten die slechte liedjes maken. Die zitten vast in hun techniek."

Om een vastgelopen muzikant bij Art Rocks verder te helpen heeft Blaudzun een truc die hij zelf ook vaak gebruikt. "Pak eens een ander instrument. Of laat een gebroken snaar eens zitten. Repareer de snaar niet." Als muzikant heb je namelijk vaste gebruiken en spiergeheugen. En die belemmeren het schrijven van een nieuw nummer. Een ander instrument heeft weer andere eigenschappen en dat kan je volgens Blaudzun helpen om uit vaste patronen los te breken.

Eerst het geraamte dan het jasje

Ritme, akkoorden en een melodie maken samen een nummer. Blaudzun noemt dat het geraamte. "Soms klinkt iets heel lekker dankzij een goede zangeres of synthesizers, maar als je dat jasje uittrekt blijft er niets van over. Begin dus bij een goed geraamte."

KIJK & LEES OOK:

En hoe weet je dan of je een goed geraamte hebt geschreven? ‘’Een goed nummer kan Tiësto uitbrengen maar de Beatles zouden hem ook kunnen spelen. Hij kan in elk jasje gestoken worden van klassiek tot jazz.’’

Blaudzun test zijn eigen nummers

In 2019 tourt Blaudzun samen met het Amsterdam Sinfonietta door Nederland. Tijdens de tour worden zijn nummers in een ander (klassiek) jasje gestoken. De ultieme test van zijn eigen muziek.

Of een van Blaudzuns nummers door de mand is gevallen? Lachend: "Dat is misschien stom om te zeggen maar nee, er zijn een hoop slechte Blaudzun-nummers geschreven, maar die zijn niet uitgebracht." Dus componisten in de dop niet getreurd: het schrijven van slechte nummers hoort er gewoon bij, ook voor de grote namen.

info

Wie is Blaudzun?

Indiepop-artiest Blaudzun brak door met zijn album ‘Heavy Flowers’ in 2012. Hij stond daarna voor volle zalen en op grote festivals. Op zijn drieluik ‘Jupiter’ verruilde Blaudzun de zware sound voor een lichtere toets en dansbaar ritme. Hij is ambassadeur en jurylid van Art Rocks en is tijdens de museumrondes te zien en horen. Begin 2019 tourt hij samen met het Amsterdam Sinfonietta door Nederland. In eerdere edities werkte Amsterdam Sinfonietta samen met artiesten als Rufus Wainwright, Typhoon, Wende, De Dijk en Chick Corea.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.