Het referendum over de Sleepwet komt er. Halverwege de middag kwam de 300.000ste handtekening binnen en moet het raadgevend referendum georganiseerd worden.

Vanaf 1 januari volgend jaar mogen de geheime diensten u, uw buren en alle andere Nederlanders afluisteren, ook als ze daar geen enkele aanleiding voor hebben. De geheime diensten mogen dan de zogenoemde 'sleepwet' inzetten om de online communicatie van de hele buurt af te luisteren. Al uw apparatuur mag straks gehackt worden door de overheid en uw DNA kan, zonder dat u het weet, in een geheime databank worden opgeslagen.

Referendum

Als het aan vijf studenten ligt gaat de wet meteen de afvalbak in. Hoe? Door een referendum te organiseren. De studenten hebben het nu dus voor elkaar. Met de 300.000 handtekeningen moet er een raadgevend referendum georganiseerd worden. De initiatiefnemers zijn blij.

Echter heeft de Eerste en Tweede Kamer al ingestemd met de wet die 1 januari van kracht gaat. De vraag is of het referendum daar iets aan kan veranderen aangezien het niet bindend is. Twee jaar geleden was er eenzelfde soort referendum: er werd massaal tegen het Oekraïne-verdrag gestemd, maar dat verdrag kwam er uiteindelijk toch.

Jan Roos, initiatiefnemer van het Oekraïne referendum, heeft inmiddels ook gereageerd.  

Wat de nieuwe wet precies voor jou betekent? Kijk het filmpje hieronder.

Wat betekent de nieuwe afluisterwet voor jou?