In een ziekenhuis draait alles om het bed. Patiënten krijgen hun arts aan het bed. Je eet je ontbijtje op bed, je hebt de bedrust en je doet soms zelfs je behoefte op bed. Zelfs in de terminologie van het ziekenhuis speelt het bed al eeuwen een rol. Denk aan ‘bedrust', ‘handen aan het bed', 'hoeveel bedden zijn er beschikbaar’? 

In de behandeling staat het bed en de arts die aan het bed komt vaak nog centraal. In de jaren 40 tot 60 mochten pas bevallen vrouwen bijvoorbeeld twee weken hun bed niet uit en na een hernia werd drie weken plat liggen voorgeschreven. Na een hartinfarct was dat zelfs vier weken. Bij deze patiënten geldt nu dat je dezelfde dag alweer actief mag zijn.

Dat is nogal een verschil. Want de effecten van bedrust zijn niet best. Zo verlies je bijvoorbeeld 5% van je spierkracht per dag als je niet beweegt na een operatie. Volgens Linda Smulders, verpleegkundig expert in het Radboudumc is lang revalideren na een zware operatie vaak niet nodig vanwege de zware operatie zelf maar door het lange liggen in bed.

‘Weg met dat bed’, zeggen ze in het Radboudumc. Patiënten moeten zo snel mogelijk in de benen en op pad. Wandelen, met elkaar lunchen en desnoods met infuus en zuurstof aan de hand in beweging. Je kan beter een stoel opzoeken en de gang op om te lopen. De arts komt minder of niet meer aan het bed maar neemt plaats naast je in de stoel. Beter voor lichaam en geest zeggen artsen. 

De hartafdeling van het Radboudumc  heeft net een pilot afgerond met de naam ‘ Beter uit bed’. Op deze afdeling worden patiënten gestimuleerd om gelijk na de operatie in beweging te komen. Ook al doet dit soms pijn en voelt het ongemakkelijk en eng. Deze kennis wordt ook bij ziekenhuizen zoals het Leids Universitair Medisch Centrum, Gelderse Vallei in Ede en het Universitair Medische Centrum in Utrecht in praktijk gebracht. Ook in deze ziekenhuizen worden patiënten steeds meer in beweging gezet.

Binnenkort gaan in het Radboudumc ook afdelingen zoals orthopedie, traumatologie, neurochirurgie en plastische chirurgie in dit ziekenhuis van het bed af. EenVandaag spreekt met projectleider Beter uit bed en fysiotherapeute Shanna Bloemen en de mensen van de bewegelijke hartafdeling.