Twee derde (65%) van de PvdA-leden wil dat illegaliteit niet strafbaar wordt. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 936 leden van de partij. Diederik Samsom heeft bij de vorming van dit kabinet toegezegd dat de PvdA het wetsvoorstel wél steunt en is voornemens het regeerakkoord uit te voeren. 

Protest op partijcongres

Zes op de tien (62%) van de PvdA-leden die deelnamen aan het onderzoek steunen het protest tegen het wetsvoorstel dat gaande is binnen de partij. Aanstaande zaterdag wordt op het PvdA-congres een motie behandeld die het wetsvoorstel afkeurt. Ook prominente PvdA-leden, waaronder enkele oud-ministers, voormalig partijleider Job Cohen en burgemeester van der Laan hebben al laten weten tegen de nieuwe wet te zijn. 

Kiezers

De grootste groep PvdA-kiezers ziet wél wat in de nieuwe wet; bijna de helft (48%) wil dat illegaliteit strafbaar wordt, 41% is tegen. Ook kiezers van veel andere partijen, waaronder de SP, zijn voorstander van de nieuwe wet. Alleen de achterbannen van GroenLinks en D66 zijn tegen het strafbaar maken van illegaliteit. 

Het wetsvoorstel wordt nog voor de zomer in de Tweede Kamer besproken en houdt in dat illegalen kunnen worden beboet of uiteindelijk vastgezet omdat ze zonder toestemming in Nederland verblijven. 

Zetelpeiling

De zetelpeiling De Stemming, mede opgezet en uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart GFK, laat deze maand weinig verschuivingen zien. Volledige uitslag, met tussen haakjes het verschil met een maand geleden: VVD 25 (-), PvdA 22 (+1), PVV 21(-), SP 23 (-1), CDA 15 (+1), D66 13 (-1), CU 9 (+2), GL 3 (-), SGP 3 (+1), PvdD 3 (+1),     50Plus 12 (-4), PP 1 (-).

Vanavond presenteert Gijs Rademaker de zetelpeiling De Stemming en het onderzoek onder PvdA-leden in EenVandaag.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek over het strafbaar stellen van illegaliteit deden 21.851 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Hiervan zijn 936 deelnemers lid van de PvdA. 

De zetelpeiling, De Stemming, is een nieuwe peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen. 

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 3000 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.