Nederland heeft een groot probleem: terwijl verzorgingshuizen sluiten, zijn onze huizen en wijken nog niet goed ingericht op al die ouderen die thuis oud worden en wat gaan mankeren. 

Want in een van de vele portiekwoningen in ons land kom je met een rollator niet ver en ligt vereenzaming op de loer. Architecten en zorgmedewerkers steken nu hun koppen bij elkaar om met oplossingen te komen.

Wedstrijd

De Rijksbouwmeester, Floris Alkemade, heeft namelijk de wedstrijd ‘Who Cares uitgeschreven. Bedoeling is dat ontwerpers en zorgmedewerkers samen oplossingen verzinnen voor de wijk zodat het voor jong en oud weer fijn wonen wordt. Hoe verander je een wijk met portiekwoningen in een plek waar bewoners van alle leeftijden elkaar in de dagelijkse loop tegenkomen en elkaar ook kunnen helpen als dat moet? 

Integreren verschillende bewoners

In veel Nederlandse wijken is deze droom nog ver weg. De gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen willen hier wat aan doen en doen nu mee met de prijsvraag. Met het ontwerp van de uiteindelijke winnaar gaan zij aan de slag. EenVandaag volgt de Rijksbouwmeester en de jury van de wedstrijd in de wijk Charlois in Rotterdam. Ook kijken we in Amersfoort waar ze in het Hart van Vathorst al druk zijn met het integreren van verschillende bewoners in de wijk. Dit project huist zorginstellingen voor mensen met niet aangeboren hersenafwijking, dementie, een kerk en een kinderopvang. Jong en oud zit samen aan een paasbrunch. Heeft dit de toekomst?

Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade over de prijsvraag:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.