De bestrijding van de zware georganiseerde misdaad in ons land is toe aan veel zwaardere middelen dan die tot nu toe worden ingezet. Politie en justitie moeten deals sluiten met topcriminelen: strafvermindering in ruil voor informatie waarmee complete netwerken kunnen worden opgerold. Een aanpak die hier nog omstreden is, maar die in Italië en in de VS al met succes wordt gebruikt in de strijd tegen de Maffia.

Met dat pleidooi komt de meest invloedrijke politie-onderzoeker van Nederland, Prof. Cyrille Fijnaut, in een afscheidsinterview met EenVandaag. De Tilburgse criminoloog is decennialang betrokken geweest bij adviezen aan de overheid over de misdaadbestrijding. Deze week neemt Fijnaut afscheid van de Universiteit Tilburg. Hij legt zijn hoogleraarschap neer en wordt voorzitter van de commissie die gerechtelijke dwalingen onderzoekt (Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken).

Fijnaut is bezorgd over de staat van de misdaadbestrijding in Nederland. Door een tekort aan rechercheurs loopt de jacht op criminelen vaak achter de feiten aan. Slechts 1 op de 5 zware criminele netwerken kunnen op dit moment worden aangepakt. De vorming van een Nationale Politie is wat hem betreft niet genoeg om dat probleem op te lossen. Nieuwe bijzondere opsporingsmethoden moeten politie en justitie helpen sneller een slag te slaan. Fijnaut maakte ooit deel uit van de commissie-van Traa die pleitte voor terughoudendheid als het gaat om afspraken met criminelen. Fijnaut stelt nu dat er sindsdien veel kennis en expertise is opgedaan, vooral in New York. Daar kan Nederland veel van leren. Politie onderzoeker Fijnaut is bekend van zijn onderzoeken naar de IRT-affaire, de beveiliging rond Fortuyn, de organisatie van de anti-terreurdiensten en de Belgische misbruikzaak-Dutroux. Vanavond blikt hij terug op deze zaken en kijkt hij naar de strijd tegen de criminaliteit in Nederland op dit moment.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.