Politiechef Midden-Nederland Martin Sitalsing vindt de woorden van premier Rutte over de rellende jongeren niet effectief. "Ik zou het niet zo zeggen", reageert hij. Rutte noemde de rellende jongeren in Utrecht en Den Haag vanmorgen 'losgeslagen tuig'.

Premier Rutte pakte ook de ouders van de rellende jongeren aan in zijn uitspraak vanmorgen. "Het is losgeslagen tuig, waarvan de ouders niet ingrijpen", zei Rutte. Maar dat is volgens Sitalsing niet passend. "Ik ben blij met de steun van de premier voor de politie, maar we doen heel veel ouders tekort door het te veralgemeniseren als er wordt gezegd: 'waar zijn de ouders?' Er zijn veel ouders die wel degelijk wat doen. Er zijn heel veel mensen in de wijk die het absoluut niet oké vinden wat er gebeurt. Om het helemaal te veralgemeniseren, helpt op lange termijn absoluut niet."

Voorbereid op rellen

Sitalsing zegt dat de politie wel voorbereid is op dit soort rellen. "Het zou gek zijn als we hier niet op voorbereid zijn. We zijn wel wat gewend, we zijn toch ook een beetje het symbool van de overheid en dat keert zich nu tegen ons. Er is geen enkele reden is om te rellen, dat is vervelend."

Sitalsing vraagt de relschoppers ook om de menselijke kant van politiemensen te zien. "Ik ben zelf ook vader, ik heb ook op straat gelopen. Je zit er niet op te wachten om bekogeld te worden. Ik heb verhalen gehoord van vuurwerk en stenen die gegooid werden. Gelukkig is bij ons maar één collega lichtgewond geraakt."

Langetermijnperspectief

Naast het op korte termijn bestrijden van de rellende jongeren, wil Sitalsing ook snel kijken naar de lange termijn. "We moeten deze mensen ook perspectief bieden. We zijn aan het nadenken hoe we dat kunnen doen. Er zal ook door invloed van onze wijkagenten een langetermijnperspectief ontstaan." Dat werkt volgens Sitalsing niet alleen met keihard optreden. "Als daar een kopje thee bij hoort, dan is dat zo. Ingrijpen met de wortel én de stok."

Blij is Sitalsing nu ook met het weer. De regen zorgt er simpelweg voor dat niemand buiten wil rellen. "Maar wat we ook goed blijven doen, is social media volgen", zegt Sitalsing. Daarmee wil de politie mogelijk nieuwe oproepen tot rellen signaleren.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.