Forse kritiek op het Openbaar Ministerie, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie over hun optreden in de zaak van coffeeshophouder Johan van Laarhoven uit Tilburg. Volgens de Nationale ombudsman is er onzorgvuldig gehandeld.

Van Laarhoven en zijn Thaise vrouw zitten een gevangenisstraf uit in Thailand. Ze zijn veroordeeld voor witwassen van geld dat Van Laarhoven verdiende met zijn coffeeshops in Nederland. Uit onderzoek van de ombudsman blijkt nu dat de betrokken Nederlandse instanties voorafgaand aan die arrestatie onzorgvuldig hebben gehandeld.

Vervolgd na brief uit Nederland

In 2015 wilde het Openbaar Ministerie de coffeeshophouder vervolgen voor belastingontduiking en stuurde daarom een rechtshulpverzoek aan Thailand. De Thaise justitie reageerde niet direct op dit verzoek. Het OM stuurde vervolgens een brief waarin Thailand de overweging wordt gegeven om zelf een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Onzorgvuldig, vindt ombudsman Reinier van Zutphen. "De instanties hebben verzuimd om af te wegen of de gekozen middelen in evenredige verhouding stonden tot het beoogde doel."

Lees ook

'Ernstige gevolgen'

De Thaise vrouw van Van Laarhoven, die in het Nederlandse rechtshulpverzoek eerst als getuige was vermeld en tegen wie in Nederland géén strafrechtelijk onderzoek liep, werd in de brief van het OM juist verdachte genoemd. "Dat zij in de brief in verband werd gebracht met drugsgerelateerde delicten, heeft voor haar ernstige gevolgen gehad", zegt de ombudsman.

Het echtpaar diende een klacht in bij de ombudsman, omdat ze zich ernstig benadeeld voelen door het handelen van de Nederlandse overheid. Ze zijn door de Thaise rechtbank veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen.

'Niet geloofwaardig'

In een reactie zegt het OM dat vooraf niet voorzien had kunnen worden dat de Thaise overheid een eigen strafrechtelijk onderzoek naar het echtpaar zou instellen en dat ze zouden worden aangehouden.

De ombudsman vindt dat niet geloofwaardig, omdat de Nederlandse instanties zelf het initiatief namen een brief naar Thailand te sturen met belastende informatie, terwijl ze goed op de hoogte waren van de risico's van een aan drugs gerelateerd strafrechtelijk onderzoek in Thailand.

Grapperhaus wil in gesprek met ombudsman

De minister van Veiligheid & Justitie, Ferd Grapperhaus, zegt in een reactie tegenover EenVandaag dat hij de Nationale ombudsman heeft laten weten 'graag in gesprek te gaan' over het kritische rapport.

De precieze bevindingen over de zaak tegen de coffeeshophouder worden nog door ambtenaren van het ministerie bestudeerd. Ook de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Gerrit van der Burg, schuift aan bij het gesprek met ombudsman Reinier van Zutphen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.