Het door de burger laten scheiden van plastic afval is duur en niet efficiënt.

Beter is dat afvalverwerkingsfabrieken het plastic scheiden van het overige restafval. Na de kliko voor het groenafval, de papierkliko en restafvalbak wordt er, tot ergernis van velen, in een hoop Nederlandse gemeenten dus ook een vierde kliko voor plastic in gebruik genomen.

Studies naar de efficiëntie van afval scheiden laten echter zien dat scheiden ná inzamelen meer oplevert dan vooraf. Slaan we door met onze scheidingsdrift? 

Ook in Dordrecht liggen er plannen voor een vierde kliko maar als het aan raadslid Maarten Burggraaf (VVD) ligt komt die er niet. “We staan inmiddels op een kruispunt. We moeten onszelf afvragen of thuis scheiden nog meer rendement gaat brengen en daar geloof ik niet in. Als we dit pad blijven volgen gaan we doorschieten dus laten we de afslag nemen naar nascheiding”, stelt Burggraaf. In zijn tuin in Dordrecht is er voldoende plek voor een extra kliko maar met name in gebieden met veel hoogbouw kan nascheiden een betere oplossing bieden, erkent ook Hein Grafhorst. 

Scheidingsinstallatie

Grafhorst is directeur recycling bij een van de, op dit moment drie, actieve scheidingsinstallaties voor huishoudelijk restafval in Nederland. In Heerenveen worden plastic verpakkingen, drankkartons en metalen door machines uit het afval gehaald en gerecycled. “Het is dus niet zo dat je bij nascheiding alles in één bak kunt gooien”, zegt Grafhorst. “Er zijn materialen, denk aan papier en textiel, die je aan de bron moet scheiden wil je er nog wat mee kunnen achteraf.” Voor plastic, blik en drankkartons geldt dat thuis scheiden een rendement van 7,8 kilo aan herbruikbaar plastic oplevert, terwijl nascheiden goed is voor een rendement van 12,7 kilo herbruikbaar materiaal. Maar zijn ook kosten aan verbonden. "Wanneer we plastic afval thuis apart verzamelen kost het 180 euro om 1000 kilo minder CO2 uit te stoten", aldus hoogleraar economie Elbert Dijkgraaf.

100 kilo restafval in 2020

Op dit moment produceert één persoon ongeveer 250 kilo restafval per jaar. en de overheid wil dat die hoeveelheid in 2020 is teruggedrongen tot 100 kilo. Op die manier kan er meer gerecycled worden. “Door de combinatie van bron- en nascheiding denken wij dat we een aardige stap in die richting kunnen maken”, zegt Grafhorst. Uiteindelijk ligt de keuze voor bronscheiding of nascheiding bij gemeenten. Naast de huidige drie scheidingsinstallaties in Nederland wordt er in Amsterdam en Rotterdam aan nieuwe installaties gewerkt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.