Een peperduur afscheidsfeestje voor een bewindvoerder die afzwaait, het is eerder regel dan uitzondering. De discussie laait weer op nu Hoogheemraadschap Delfland vijftig duizend euro uittrekt voor het afscheid van dijkgraaf Michiel van Haersma Buma.

Het Hoogheemraadschap acht een driedelig feest noodzakelijk omdat de dijkgraaf  “een passend afscheid verdient.”  De feestcommissie organiseert een afscheidsontbijt met 350 werknemers, een etentje met de Verenigde Vergadering en een feestelijke receptie voor minimaal 350 externe relaties. Van Haersma Buma zwaait dan ook na 11 jaar af als dijkgraaf.

‘Onfatsoenlijke geldsmijterij’

Fractievoorzitters zijn geschrokken van het hoge bedrag en overwegen nu het traditionele kerstdiner te schrappen. Het waterschap daarentegen ziet een passend afscheid als noodzaak, ook omdat dergelijke feestjes goede gelegenheden zijn om te netwerken.

Op sociale media wordt met afschuw gereageerd op de kosten voor het afscheidsfeestje van de dijkgraaf :

Onlangs maakte het CBS bekend dat de waterschapsbelasting gemiddeld met 2,5 % stijgt dit jaar. Het waterschap van Van Haersma Buma blijkt het duurste waterschap van Nederland.

Dijkgraven, burgemeesters, raadsleden en ministers: voor iedereen een waardig afscheid

Het is niet de eerste keer dat een bestuurder in opspraak raakt door een stevige rekening voor een afscheidsfeestje. In 2010 gaf het Waterschap Rijn en IJssel ook al 50.000 euro uit voor het afscheid van de dijkgraaf. Ook voor het afscheid van burgemeesters wordt vaak diep in de buidel getast. Zo bedroeg het afscheid van de burgemeester van Zaanstad, Geke Faber, 50 duizend euro. Maar het kan nog bonter, het afscheid van burgemeester Wallage kostte Groningen in 2009 138 duizend euro.  Het afscheid van de ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte II bedroeg ruim 3 ton. Er gelden geen duidelijke regels voor het geven van een afscheidsfeestje, wel stelde het Ministerie van Binnenlandse Zaken eerder een richtlijn van maximaal 30.000 euro per bewindspersoon

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.