Steeds minder huisartsen hebben een eigen praktijk, schrijft het NRC. In het artikel wordt huisarts Derk Runhaar uit Oostzaan geinterviewd die, tegen de trend in, wel nog een eigen praktijk heeft. Hij onderstreept het belang van een vaste huisarts omdat 'het bewezen is dat de patiënt met een vaste dokter langer leeft'. Is dat inderdaad zo?

'Vaste dokter voelt vertrouwd' 

Gerda van der Woude is als achttien jaar huisarts in Coevorden en zij kan zich goed voorstellen hoe een vaste huisarts kan bijdragen aan een langere levensverwachting. "Voor mij als huisarts is het belangrijk om op een vaste plek te zitten, omdat ik de patiënt en zijn hele voorgeschiedenis ken. Dat zorgt ervoor dat ik maatwerk kan leveren." Een betere kennis van de patiënt dus, maar ook vertrouwen speelt een rol. "Voor de patiënt zelf betekent het dat hij of zij een een vaste dokter heeft die hij vertrouwt. Het is bekend dat patiënten dan veel meer vertellen aan hun dokter. Ze zijn ook veel meer geneigd om de adviezen en behandelingen van hun dokter op te volgen of uit te voeren." 

Toch is het niet zo dat een vaste dokter als enige van invloed is op een langere levensverwachting, beaamt ook Patrick Bindels. Hij is hoogleraar en hoofd van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. "Je levensverwachting wordt natuurlijk door heel veel factoren bepaald. Een hele belangrijke factor is welvaart. Nederland is een welvarend land en dat heeft invloed op onze levensverwachting. En ook de gezondheidszorg heeft invloed op je levensverwachting, maar niet als enige factor." 

Brits onderzoek

Henriëtte van der Horst, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan het VUmc, vertelt dat er onglangs onderzoek is gedaan in Groot-Britanië naar het verband tussen een vaste dokter en een langere levensverwachting. "Ze hebben gekeken naar onderzoeken die in verschillende landen zijn uitgevoerd. Daarbij was de centrale vraag: loop je nou meer kans om te sterven in een bepaalde periode als je steeds dezelfde dokter hebt, of loopt je meer kans om te sterven als het wisselende dokters zijn? Ze hebben naar 22 onderzoeken gekeken en in 18 onderzoeken was er inderdaad een verband  tussen het hebben van dezelfde dokter en de kans om iets minder vroeg te overlijden." Hoeveel jaar je precies langer leeft als je een vaste dokter hebt, is niet te zeggen. 

Geen zorgen met wisselende huisarts

Het is dus een feit dat een vaste huisarts goed voor de gezondheid is. Toch hoeven mensen met een vaak wisselende huisarts zich geen acute zorgen te maken, vertelt Bindels. "Je hebt niet opeens een slechtere levensverwachting als je met allerlei kleine klachten door verschillende huisartsen gezien wordt. Maar ben je vaker ziek, dan is het misschien wel handig om bij dezelfde huisarts langs te gaan."