Bezorgdienst Deliveroo staat onder vuur; vakbond FNV kondigde vorige week aan het plaftorm aan te gaan klagen, omdat die met zpp-contracten de CAO zou ontduiken en bezogers zou 'uitknijpen'. Niet de eerste rechtszaak tegen Deliveroo: vanmiddag is de eerste zitting in de zaak tussen de 19-jarige Sytze Ferwerda en zijn werkgever. Hij sleepte het bedrijf vorig jaar voor de rechter, omdat hij naar eigen zeggen gedwongen werd om als zzp'er te werken.

Maas in de wet

Maaltijdbezorgers van Deliveroo zagen begin dit jaar hun contract veranderen van loondienst naar zzp. Deliveroo noemde flexbiliteit voor de fietsers als belangrijkste argument voor de verandering. Zo kunnen fietsers nu zelf bepalen hoeveel orders ze aannemen en wanneer ze beginnen of stoppen met werken. De veranderingen gingen echter wel gepaard met het wegvallen van vakantiegeld, verzekeringen en het opbouwen van pensioen. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Veel 'riders' klaagden over de nieuwe contracten en het is nu zelfs tot meerdere rechtszaken gekomen. Volgens Rens Lieman, journalist en auteur van 'Uber voor alles', gaat het om een unieke zaak waarin het moeilijk is om te voorspellen wat de uitkomst zal zijn. "Deliveroo claimt dat zij geen werkgever zijn maar een bemiddelingsplatform. De opdrachten komen, net als bij Uber, namelijk binnen via een app. Het is een maas in de wet, want nergens staat dat dit niet mag en dat is ook de reden waarom de politiek ermee worstelt." 

KIJK & LEES VERDER:

35 euro per uur

Er zijn ook Deliveroo-bezorgers die het  juist fijn vinden om als zzp'er te werken voor het platform. Een van hen is Sergio Schaart, maaltijdbezorger in Amsterdam-Oost. Verslaggever Joris Kreugel fietst een avondje met hem mee. Schaart: ''Ik heb een eigen bedrijf waar ik mijn hoofdinkomsten uit haal en ik vind het juist heel fijn dat ik zelf kan bepalen wanneer ik ga bezorgen." Volgens Schaart zou je ook nog eens meer kunnen verdienen dan in loondienst. "Je krijgt per order minimaal vijf euro. Als je heel hard fietst kun je per uur 35 euro verdienen."  Bovendien is Deliveroo volgens Schaart ook bezig met het zoeken naar oplossingen, zo zijn alle fietsers inmiddels wel verzekerd tegen ongevallen. Volgens Lieman is door de komst van dit soort platforms een nieuwe manier van werken ontstaan: een mix tussen loondienst en zzp. Volgens de journalist ligt de oplossing voor de onvrede die nu heerst bij sommige fietsers, ergens in het midden: "Bezorgers moeten in bescherming genomen worden, zonder dat het ten koste gaat van de vrijheid en flexibiliteit die ze juist zo fijn vinden." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.