De overheid moet met strenge marketingregels komen voor snoepfabrikanten en supermarkten. Dat stelt de Alliantie Stop Kindermarketing Ongezonde Voeding, een samenwerkingsverband van onder meer de Hartstichting, het Diabetesfonds en de gemeentes Amsterdam en Rotterdam. De fabrikanten voldoen grotendeels aan de reclamecode voor voedingsmiddelen omdat de lat volgens de Alliantie veel te laag ligt.

De zelfregulering van de sector levert te weinig op, stelt de alliantie. Ook multinational Nestlé, bekend van onder meer Smarties en KitKat, wil zich bij dit initiatief aansluiten: “Bij zelfregulering ben je zo sterk als de zwakste schakel. Als zelfregulering niet voldoende werkt, dan ben ik er voorstander van dat de overheid regels opstelt”, aldus Martine Olijslagers, directeur chocolade van Nestlé Nederland.

KIJK & LEES OOK:

Fabrikanten van snoepgoed, chips en frisdranken voldoen aan de regels omdat de lat erg laag ligt

De Alliantie Stop Kindermarketing Ongezonde Voeding heeft onderzoek laten doen naar het kindermarketingbeleid van voedingsmiddelenfabrikanten en supermarkten in Nederland. Specifiek gaat het om de top 10 van fabrikanten binnen de productgroepen chips, chocolade, frisdrank, ijs, koekjes en suikergoed en de vijf grootste supermarktketens.  

Onderzocht is hoe het marketingbeleid van deze producenten en distributeurs zich verhoudt ten opzichte van de Reclamecode Voor Voedingsmiddelen en ten opzichte van de richtlijnen van de Alliantie Stop Kindermarketing Ongezonde Voeding. De resultaten van dit onderzoek worden vandaag overhandigd aan de Tweede Kamer.

Voorbeeld resultaat onderzoek kindermarketing IJsjes

KIJK & LEES VERDER:

Resultaten liegen er niet om

Deze resultaten liegen er niet om: dat de fabrikanten grotendeels voldoen aan de reclamecode voor voedingsmiddelen ligt vooral eraan dat de lat veel te laag ligt. Nog steeds puilen de schappen van de supermarkten uit van het snoepgoed en chips, aantrekkelijk uitgestald op kinderooghoogte, met kleurrijke, glimmende verpakkingen waarin veel te veel suiker, vet en/of zout wordt aangetroffen. “Het is tijd dat de overheid de stap zet en zegt: geen marketing meer voor ongezond voedsel, alleen nog maar voor Schijf van Vijf-producten”, zegt Carolien Martens van de Hartstichting namens de Alliantie.

Lange termijn impact van overgewicht op de gezondheid is enorm

Veel kinderen en jongeren zijn nog steeds (veel) te dik en de lange termijn impact daarvan op hun gezondheid is enorm. De bestaande regelgeving is veel te laks, stelt de Alliantie, en moet vervangen worden door de richtlijnen die zij voorstelt. In Nestlé Nederland lijkt de Alliantie een onverwachte medestander te hebben gevonden.

Cijfers kinderen met overgewicht
Cijfers volwassenen met overgewicht

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.