Ten minste vijftig ouderparen van kinderen met de ziekte van Lyme zijn de afgelopen twee jaar geconfronteerd met een verdenking van kindermishandeling.

Terwijl hun kinderen maandenlang ziek thuis zaten en niet of nauwelijks naar school gingen, schakelden omstanders Veilig Thuis in, het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. 

De meldingen zijn binnengekomen bij de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (Bvikz).

Een van de moeilijkheden is dat veel patiënten de diagnose Lyme van een buitenlandse arts kregen. “Er wordt gezegd: de diagnose komt uit het buitenland en is minder waard. Dan krijg je simpelweg dat de Belgische arts een andere diagnose stelt dan de Nederlandse arts. En Veilig Thuis volgt de Nederlandse arts,” zegt Erica Vrijmoet, een van de moeders die een melding op de mat kregen.

Voorzitter Vera Hooglugt: “In onze ogen gaat het in al die gevallen om onjuiste meldingen. Het gaat hier om kinderen bij wie de ziekte van Lyme is gediagnosticeerd door hun behandelend artsen. Kinderen die te ziek zijn om naar school te gaan, maar hier toch toe worden gedwongen.”

Als ouders vasthouden aan een behandeling, waarin Nederlandse experts geen vertrouwen hebben, kunnen hulpverleners van Veilig Thuis dat als verwaarlozing interpreteren en daarmee mogelijk als kindermishandeling. 

De gezinnen zijn nog altijd lamgeslagen door de confrontatie met Veilig Thuis. Veel kinderen blijven lange tijd angstig. Een van de tieners in de uitzending van EenVandaag: “Er werd ons verteld dat onze ouders een soort misdadigers waren, dat die het ons aandeden. Dat was voor mij totaal ondenkbaar (…) Ik heb er nog steeds last van. De veiligheid die ze zouden moeten brengen, brengen ze niet.”

Moeder Erica Vrijmoet: “Ik denk dat er slachtofferhulp moet komen voor kinderen die dit meemaken, want het is ongelooflijk ingrijpend. De gezinnen zijn al verzwakt door de ziekte en dit komt er als een bulldozer overheen.”  

Veilig Thuis is zich ervan bewust dat de impact van een melding groot is voor gezinnen en dat de hulpverleners stevig kunnen binnenkomen. Maar er is ook een andere kant, waar kinderen echt onveilig kunnen zijn. Tanno Klijn, voorzitter van landelijk netwerk Veilig Thuis: “Wij weten ook wat het effect is op kinderen als een melding wel terecht is gedaan en er wel degelijk sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld.” 

Kijk en lees: Lyme en bijna uit huis geplaatst

Kijk & Lees: Lyme en bijna uit huis geplaatst

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.