Arthur Legger, oud-lid van Forum voor Democratie, is totaal niet verrast over de crisis die afgelopen dagen een kookpunt bereikte in de top van de partij. "Otten heeft dit gedaan omdat hij zich onaantastbaar waande. Hij was de partij."

Vol interesse volgde Legger deze week de openlijke machtsstrijd die zich deze week ontspon tussen Henk Otten en Thierry Baudet, maar verbaasd over het vertrek van die laatste is hij niet. Otten stapte op als bestuurslid nadat bekend werd dat hij 30.250 euro uit de partijkas naar zichzelf overmaakte. "Dit komt totaal niet onverwacht. Het was een ongeluk dat moest gebeuren een keer. Ik ben wel verrast over het feit dat het zo snel is geëscaleerd."

Heterdaadje

Dat het fout ging wijdt het oud-Forum lid vooral aan het karakter van Otten. "Die 30.000 euro, dat ging om een heterdaadje. Maar dit was niet iets eenmaligs. Otten heeft dit gedaan omdat hij zich onaantastbaar waande. Hij was de partij. En nu ligt hij eruit omdat ze het moment gezien hebben om van hem af te komen."

Arthur Legger is één van de mensen van het eerste uur en stond op plaats 12 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Hij was een vertrouweling van Baudet die nauw betrokken was bij belangrijke besluiten die in de partijtop genomen werden. Hier kwam in februari vorig jaar opeens een einde aan. Aanleiding was een brief van Legger en twee andere prominente leden met klachten over het gebrek aan democratie en transparantie binnen de partij. Deze brief schoot Baudet volledig in het verkeerde keelgat en een onmiddellijk royement volgde.

Lees ook

Logistieke ramp

Volgens Legger zorgde Otten voor een nare sfeer binnen de partij. "Het was een enthousiaste en vrolijke vriendenclub. Dit is langzaam uiteengereten door de angstcultuur van Otten. Dieptepunt hiervan was zijn coupe in december in 2017. In Leusden werden in één klap 250 capabele mensen ontslagen, de hele ruggengraat van de partij. Otten trok toen alle macht naar zich toe."

Toch denkt de oud-FVD'er dat er met het vertrek van Otten uit het partijbestuur niet niet meteen een einde komt aan alle problemen binnen de partij. "Ik ben opgelucht voor de partij dat deze man nu exit is, maar ik maak me ook zorgen. Het was wel een capabele man. Hij werd niet voor niets 'Henk de Tank' genoemd. Logistiek is zijn vertrek een ramp, de partij ligt volledig op zijn gat. Maar ook ideologisch zal Baudet nu moeten laten zien waar hij staat."

'Politieke sekte'

En juist over die politieke koers maakt hij zich grote zorgen. "Die ruk naar rechts is al een tijdje gaande. Daar heb ik al heel lang voor gewaarschuwd. Forum moet echt oppassen dat het geen politieke sekte wordt. En Baudet moet echt bij zich zelf te raden gaan. Hij is niet met een theoretisch project bezig, maar moet zijn verantwoordelijkheid nemen voor de dingen hij roept."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.