Nooit wilde zij dementerend en volledig afhankelijk van anderen eindigen in een verpleeghuis. Om dat te voorkomen, stelde oud-D66-Kamerlid Machteld Versnel (76) een euthanasieverklaring op. 

Dat deed ze weloverwogen en ze was bij volle bewustzijn. Dat uitgerekend zij nu dement in een verpleeghuis is terecht gekomen, is een hard gelag voor haar man en haar drie zoons. Haar familie worstelt dagelijks met de gedachte ‘dit had ze nooit gewild’.

Wilsonbekwaam

Machteld Versnel is wilsonbekwaam geworden en komt niet meer in aanmerking voor euthanasie. Ze lijkt niet uitzichtloos en ondraaglijk te lijden en heeft zelfs hardop gezegd nog zo van haar kleinkinderen te genieten. Tegelijkertijd is ze geen schim meer van wie ze ooit was.  

We spreken echtgenoot Hans Versnel die ons meeneemt naar zijn vrouw in het verpleeghuis, waar ook de oudste zoon met de kleinkinderen langskomt. En Constance de Vries komt aan het woord. Zij is arts bij de Levenseindekliniek en deed onderzoek naar wilsonbekwaamheid en euthanasie.

Machteld Versnel zat van 1989 tot 1998 in de Tweede Kamer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.