Het is klein - kleiner - kleinst wat de klok slaat in de microwoning: een woning zo klein dat er een woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer in past op nog geen 25 vierkante meter. Voor inwoners van wereldsteden zoals New York, Hongkong en Londen is het al jaren de normaalste zaak van de wereld. Daar lijkt het haast een sport te zijn om het maximale uit het minimale halen. Een geboren noodzaak omdat de woningprijzen er zo torenhoog zijn dat het voor veel mensen de enige manier is om toch nog in stad te kunnen wonen.

Maar ook in ons land is de microwoning aan een opmars bezig. Waar eerst nog werd gesproken van een nieuwe trend, is de microwoning inmiddels ‘here to stay.’  In Amsterdam alleen al zijn en worden er op meer dan tien plekken complexen met microwoningen gebouwd. Maar ook in de andere grote steden van ons land verschijnen steeds meer micro-appartementen. Zo zijn er concrete plannen in Utrecht, Den-Haag, Rotterdam, Groningen en Eindhoven. 

Oververhitte woningmarkt in grote steden

Met investeren in micro-appartement wordt er slim ingespeeld op de oververhitte woningmarkt in de grote steden. Meer mensen willen in de stad (blijven) wonen en ook zijn er steeds meer singles. Inmiddels bestaat 38% van alle huishoudens uit één persoon. In de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht is dat zelfs 50%. Tot 2045 zal het aandeel alleenwonenden alleen maar verder stijgen. 

En dus zie je dat vooral nieuwbouwprojecten inzetten op de micro-appartementen. In Amsterdam groeide het aantal kleine woningen (een oppervlakte tot maximaal 40m2) van 35.000 in 2015 naar 39.000 in 2016. Uit onderzoek van Stec Groep bleek onlangs dat er de komende 10 jaar nog 60.000 tot 100.0000 microwoningen moeten bijkomen om aan de vraag te voldoen. 

Wanneer spreek je over een microwoning? 

Microwoningen zijn kleine studio’s of appartementen van tussen de 20 en 40 vierkante meter. De woonoppervlakte is dus klein, maar vaak wordt er veel gedeeld met de andere bewoners. Zo zijn er voorbeelden van complexen met een gedeelde wasruimtes, een kantoor, een sportschool of zelfs een restaurant. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.